Doorgaan naar hoofdcontent

herinneringen

De kinderen wilden leren vlechten. Met drie verschillende kleuren scoubidou-touwtjes is het zo geleerd en in de dagen erna vind ik aan de tafelpoot steeds nieuwe gekleurde vlechtjes terug. Het brengt mij weer naar mijn eigen kindertijd terug waarin we knoopten met gekleurd sisaltouw. Ik pak vier touwtjes en probeer uit of ik het nog kan. Op een gegeven moment komt mijn moeder binnen en die zegt dat ze het niet meer zou weten hoe ze het moet doen. Ik moedig haar aan om het gewoon te doen en vooral niet te denken. "Pak het in je handen, je handen weten de weg. Vertrouw er maar op." En zo gebeurt het ook, na een aarzelend begin heeft ze al snel weer de slag te pakken. Terwijl ik terugdenk aan de plantenhangers van sisaltouw (zoiets als deze), zie ik mijn lagere school, de handwerkjuf, de trapnaaimachines en de gehaakte bodywarmers van mijn Barbie weer voor me. Genoeg stof om later nog eens over te schrijven.

Schrijven
Denk eens terug aan de tijd dat je op de lagere school of de basisschool zat.
- Hoe ruikt het daar?
- Wat zie je voor je?
- Wat hoor je?
- Hoe voel je je?
- Aan welke smaken moet je denken?
Schrijf jouw herinnering op en werk die uit door al je zintuigen te gebruiken. Komt er een associatie op, die niets te maken lijkt te hebben met jouw beschrijving, volg die dan eens. Het pad van je pen kent soms prachtige zijwegen met onverwachte uitzichten!

Reacties

Anoniem zei…
Wat een goed idee om op deze manier te gaan schrijven. Volgens mij kom je vooral bij je herinneringen als je aan bepaalde geuren denkt, en ze weer ruikt.
Wat heb je weer goede en inspirerende idee├źn!

Populaire posts van deze blog

Bambook - review

Het is altijd leuk om verrast te worden. Dus toen ik via via een Bambook kreeg, maakte mijn hart een sprongetje. Een paar jaar geleden had ik al eens met iemand een gesprek gevoerd die dit notitieboek echt elke werkdag gebruikte. Ze was dolenthousiast. Toendertijd zag ik wel de mogelijkheden, maar ik dacht niet dat ik het zelf veel zou gebruiken. Het leek me nogal omslachtig om iedere keer weer een foto te maken van alles wat je aan aantekeningen wil bewaren.

Had ik het even mis. Nu ik er een heb, gebruik ik hem intensief en bespaar op die manier veel papier dat ik anders zou weggooien. Het valt me op dat ik veel van de geschreven dingen wis ik zonder dat ik er ooit een foto van heb gemaakt. Maar het is me helaas ook al een keer overkomen dat ik 5 pagina's geschreven had, ervan overtuigd was dat ik wel foto's had gemaakt en de pagina's wiste. Tja... dat gaat me vast geen tweede keer overkomen.


De buitenkant
Mijn Bambook heeft een bamboe omslag. Lekker stevig en dat maakt o…

ik ga verhuizen!

Op 27 januari 2011 schreef ik hier mijn eerste blogpost. Vandaag is het mijn laatste op deze plek. Met heel veel plezier heb ik geschreven over dagboeken en alles wat daar al zo bij komt kijken. Maar ik voelde al een hele lange tijd dat er verandering moest komen. Talloze keren heb ik een nieuw blog aangemaakt, maar geen van die pogingen heb ik ooit echt online gezet. 
Maar vandaag is het de dag. Ik ga verder schrijven op Seizoenskrabbels.

Dank je wel, lieve lezer, voor al je aandacht in de afgelopen jaren. Ik hoop dat je met me mee zult verhuizen.

waar reageer je op?

Stel je voor dat dit jouw keukenla is. Wat gebeurt er dan in jouw hoofd? Wat voel je bij het zien van deze foto?

Mijn eerste reactie is er een van afkeuring en schaamte. Daarna volgt de actie uitstellen: ik doe de la weer dicht en laat het voor wat het is. Ik reageer hiermee op de negatieve gevoelens die ik ervaar. Gevoelens die ik liever niet zou hebben. Het sluiten van de keukenla is eigenlijk niets minder dan het weglopen voor dat gevoel. Dit gebeurt allemaal in luttele seconden. Omdat ik niets aan deze situatie doe, overkomt dit me de volgende keer dat ik de la open het hele proces opnieuw.

Maar het kan ook anders. Ik kan mezelf ook vragen stellen: Welk gevoel levert een schone la me op? Hoeveel tijd kost het me om dit schoon te maken? Met die vragen reageer ik op dat wat ik eigenlijk wil: genieten van een schone la.

Hoe kun je dit voorbeeld nu gebruiken bij bijvoorbeeld schilderen, tekenen of schrijven? Observeer eens bij jezelf wat er gebeurt als je "weer niet" geschr…