zondag 1 mei 2011

Pen en Papier - mei 2011

Een maandelijkse rubriek voor schrijfmaterialen en schrijfinspiratie.

Pennen
Het zijn geen pennen, maar potloden. Niet erg handig om mee te schrijven, maar wel erg leuk om te bekijken.
Kalligrafeerpennen zijn er in vele soorten en maten. Lamy heeft nu de Lamy Joy ook in het wit. De penpunt heeft een breedte van 1,5 mm breed. In deze pen kun je de gewone Lamy-vullingen gebruiken. Andere merken hebben ook dit soort pennen. Kijk maar eens op deze site voor meer informatie.

Notitieboeken
  • Variaties op een thema. De notitieboeken van Leuchturm lijken op o.a. de Moleskine en de boekjes van Conceptum. Het zijn de kleuren van de kaft die het 'm doen. Op de site van Writersplaza zijn trouwens nog meer notitieboeken te vinden. En kijk ook eens bij deze download: extra pagina's voor je Moleskine.
  • Prachtige boekkunst van Nina Judin.
  • Een mooie kaft met wilde dieren op dit notitieboek.
  • Lief.... meer kan ik er eigenlijk niet over zeggen.
  • Het notitieboek met hartjes was voor mij een blikvanger, maar er zijn meer boekjes te vinden op de site van Fairtrade. Ga naar het tabje wonen en klik daar op Bureau & Papier voor meer informatie. 
  • Als je een favoriet notitieboek hebt, maar de omslag niet zo mooi vindt dan is het zelf maken van een omslag misschien een idee. In dit filmpje wordt je uitgelegd hoe je dat kunt doen (engelstalig). Voor het maken van een bijpassende etui surf je naar dit blog.
  • Als je al je sms-jes een keer wilt uitschrijven, dan is dit een geweldig notitieboek.
  • Op iHanna zag een een geweldig notitieboek voorbij komen. Wat een vondst!
Schrijven
Hoewel het schrijven in een dagboek heel andere koek is dan het schrijven van een boek of een blogje, wil ik jullie dit artikel niet onthouden.
Mooie en vooral informatieve filmpjes over kalligraferen met stiften vind je op dit YouTubekanaal.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoi,
Ken je deze boekjes ook? Je kunt ze binnenstebuiten keren: dan heb je 1 kant met lijntjes, en de andere kant heeft blanco papier.
http://www.revolverboundbooks.com/products.html
Anouschka

Kriebels en Krabbels zei

Ik ken ze niet, maar die zien er geweldig uit!

Anoniem zei

Wat voor boekje kan ik het best gebruiken om niet alleen in te schrijven maar ook in te schilderen? Ik heb er nu 1 van Conceptum en het schrijft heerlijk maar hij kan minder goed tegen waterverf.
Anouschka

Kriebels en Krabbels zei

@ Anouschka:

Voor waterverf zijn de pagina's inderdaad te dun. Aquarelpapier (bijv. een Moleskine watercolor) is geweldig voor waterverf, maar dat papier schrijft weer niet lekker. Wat je zou kunnen doen is een blok aquarelpapier kopen (dat is er in veel verschillende maten) en dat toevoegen aan je dagboek. Je plakt je werkstuk na het schilderen in je dagboek. Op zich maakt dat je boekje veel dikker, maar Conceptumboekjes hebben een elastiek, dus dat houdt de boel wel bij elkaar. Als je veel meer schrijft dan verft, is dat misschien wel de beste oplossing.

Je kunt ook een dummy/schetsboek met dikker papier gebruiken (dus niet de dummy's van een witte boekenwinkel). Het nadeel is dan vaak wel dat pagina's toch gaan bobbelen. Aan de andere kant is het papier vaak ook redelijk tot goed te beschrijven.