woensdag 11 mei 2011

opruimen of herlezen (1)

Herlees jij wel eens een dagboek of leg je het na het volschrijven direct in de kast?

6 opmerkingen:

Heldinne zei

Ja, ik heb veel gehad aan het herlezen: zag dat ik wijzer was dan ik zelf op dat moment had meegekregen!

My soul zei

Ik herlees mijn dagboeken / schrijfprojecten altijd. Ik leg het volgeschreven boekje of afgesloten project eerst een poosje weg om het daarna te herlezen en te reflecteren. Er belanden altijd wel dingen op de inspiratiepagina in mijn nieuwe dagboek. Aan het einde van het jaar herlees ik 1 à 2 hele oude dagboeken, ik kies deze willekeurig.
Vaak sta ik versteld van mijn eigen schrijverijen. En het herlezen gaat meestal gepaard met een lach en een traan.

joyce zei

Ja,van tijd tot tijd pak ik een willekeurig dagboek en lees - soms met stijgende verbazing -wat ik in een bepaalde stemming allemaal heb opgeschreven! Sommige onderwerpen blijven zich herhalen en andere zijn afgerond.

Kriebels en Krabbels zei

@ Heldinne:

Een wijze man zei ooit tegen ons (een groep vrouwelijke cursisten): Je hebt alle wijsheid al in je. Je hoeft het niet buiten jezelf te zoeken. Zeker bij het herlezen van oude teksten zie ook ik dat iedere keer weer. Het is iets dat me blijft verbazen.

Anoniem zei

Ik herlees niet zo heel veel. Vroeger wel, omdat ik als twintiger heel beeldend beschreef wat er op een dag gebeurd was en wat ik bijv at. Nu gaat het schrijven veel meer om mijn innerlijke wereld. Ik heb een heel zwaar jaar achter de rug en herlezen wat ik die periode geschreven heb is nu nog te pijnlijk voor me. Wel markeer ik mijn elfjes. Die herlees ik graag. Ook omdat ik ze vaak zo mooi vind dat ik haast niet kan geloven dat ze van mij zijn. Het herlezen daarvan is minder pijnlijk, omdat ze zo kort zijn.

tjitske zei

Tijdens het schrijven in een dagboek herlees ik alles erg veel; meestal heel verhelderend. Het blijkt vaak dat ik steeds met dezelfde dingen bezig ben, blijf er wat in hangen. Het herlezen geeft me soms de bekende schop onder de kont om er iets mee te doen. Is het dagboek eenmaal vol dan lees ik er nooit meer in