maandag 4 juli 2011

Pen en Papier - juli 2011

Zomertijd, vakantietijd. Het is de tijd van lekker luieren, de gordijnen op de wind in de zon zien dansen, aardbeien, watermeloen en misschien ook wel op vakantie gaan. Het is misschien, naast de kerst, nog een de weinige keren dat we met de hand kaarten schrijven. Daarom staat deze Pen en Papier in het teken van brieven en kaarten (maar natuurlijk ook nog wat andere schrijftips).

Enveloppen
Wist je dat er mallen bestaan om enveloppen te maken? Neem maar eens een kijkje in deze webwinkel. Natuurlijk kun je het ook zonder mal doen. Kijk maar eens op deze site of bij dit logje van Bridesmaid.com.

(Edit: in de reacties is nog wat inspiratie achtergelaten. Om makkelijker door te klikken hierbij de linken:
werkbeschrijving enveloppenboekje, een enveloppenboekje en nog een.)

Briefpapier
Bij het uitruimen van mijn kasten kwam ik maanden geleden een blok briefpapier (kringloop) tegen met gansjes erop. Veel brieven schrijf ik niet meer, maar zo af en toe is het toch wel heel leuk om te doen. Het aanbod briefpapier is de laatste jaren (helaas) stukken minder geworden als ik in de kantoorboekhandels in mijn woonplaats kijk. Het is er nog wel, maar de keuze is er niet meer zo groot. Toch kun je in webwinkels nog wel briefpapier vinden. Kijk maar eens bij Baby Walz voor leuk briefpapier van Lillifee, maar briefpapier kun je ook vinden op leukpostpapier.nl, postpapier enzo, de papiermier of bij een nieuw avontuur.

Brieven schrijven
We schrijven dus steeds minder met de hand. Daar staat misschien wel tegenover dat we meer dan ooit kleine krabbels schrijven via Twitter, e-mail, ping of sms.Toch zijn er nog wel steeds nieuwe initiatieven. Kijk maar eens op Lieve Ik van auteur Petra Kuijt. Het project hoort bij haar nieuwe boek en het lieve-ik-briefpapierpakket. Laat je inspireren door deze brief en schrijf er zelf ook een.

A card a day
Op de site van Daisy Yellow is in juni het project Index Card A Day {ICAD} van start gegaan. Hoewel de inschrijfdatum al voorbij is, is het idee heel goed bruikbaar voor de zomervakantie. Of je nu wel of niet weggaat: neem een stapel indexkaarten en vul die met tekst, collages, verf of wasco. Het maakt niet uit als je maar wat creëert. Dit doe je in de maanden juni, juli en augustus. Elke week mag je een dag overslaan. Voorbeelden vind je op haar site.

Een ander voorbeeld van a card a day vind je op de site van iHanna. Een andere insteek (zij maakte elke dag in 2008 een kaart), maar m.i. als vakantieproject ook heel goed bruikbaar. Wil je al haar werkjes op een rij zien, ga dan naar Flickr.

Op de site van TussenpoZen kun je een voorbeeld vinden van een vakantiedagboek op indexkaarten. Je kunt thuis al wat voorwerk doen door kaarten te nummeren of achtergronden te maken. In de vakantie vul je dan de kaarten verder in. Op de site vind je ook inspiratie voor het opbergen van je kaarten.

Wanneer je tijdens je vakantie veel reist of rondtrekt, schrijf je dagboek dan eens op ansichtkaarten. Je kunt ze naar jezelf opsturen (dan heb je ook een mooie verzameling postzegels en stempels aan het eind van je vakantie). Maar je kunt ze natuurlijk ook gewoon bewaren en later bij thuiskomst samenbinden met bijvoorbeeld boekbindringen.

Schrijfinspiratie
  • I.p.v. een heel verhaal te schrijven, schrijf elke dag eens een elfje of een haiku. Soms zeggen die paar woorden meer dan de hele verhalen in je dagboek.
  • De schrijfinspiratie op Papieren Spiegel staat in het teken van De ander en ik. Leuke oefeningen om tijdens deze zomerperiode eens te doen.
Notitieboekentip
CIAK heeft duo-notitieboekjes. Bijzonder is dat de kaft twee kleuren heeft, maar ook dat er twee soorten papier in zitten.  De ene kant van het boekje heeft blanco papier. De andere kant van het boekje bevat gelinieerd papier. 

6 opmerkingen:

Heldinne zei

word al hebberig als ik dit léés!

Veertje Vederlicht zei

Wist je dat je ook een boekje kunt maken van enveloppen. Kijk maar eens hier http://www.scrapsite.nl/forum/viewtopic.php?t=5142 of hier http://lovetoscrap-christa.blogspot.com/2011/02/enveloppenboekje.html of bij deze (mijn favoriet) http://www.envelopebook.com/?page_id=2

Kriebels en Krabbels zei

@ Veertje: ik zal de linken in het logje zelf plaatsen, dan zijn ze makkelijker om door te klikken. Dank je wel!

Els zei

Ik kan mij helemaal vinden in wat Heldinne schrijft, ik word er gewoon hebberig van.
Groetjes Els

Anoniem zei

Goed idee om een elfje of haiku over je dag te schrijven! Ik kan er soms zo tegenop zien het hele verhaal te "moeten" opschrijven...
Anouschka

Veertje Vederlicht zei

Dank je K&K; ik kreeg het hyperlinken niet voor elkaar in mijn reactie op jouw 'Pen en Paier'.