kijken en zien

ritme

Tijdens mijn wekelijkse wandeling kwam ik langs een hek dat gevuld was met ..., tja met wat eigenlijk? Het leken stukken kokosnoot, maar of dat het nu echt was? Het ritme was in ieder geval prachtig om te zien. Er was een soort golf ontstaan, die mooi contrasteerde met de vierkantjes van het ijzer. Een paar meter verder begon de stoep weer en daar zag ik ook ritme: het verband van de stoeptegels.

schaduw en ritme

Ritme of herhaling is natuurlijk iets wat makkelijk te herkennen is. Lastiger wordt het als je gevraagd wordt om in iets waar te nemen wat er schijnbaar niet is. Dan wordt de fantasie of je voorstellingsvermogen meer aan het werk gezet. Carla Sonheim laat haar cursisten bijvoorbeeld naar gebroken stoeptegels of stukken weg kijken om daarin vormen te herkennen die om te toveren zijn in prachtige beestjes. Het is trouwens erg leuk om dat eens met kinderen te doen. Het ene kind heeft het wat sneller onder de knie dan de ander, maar wat een pret als je samen op het wegdek een reuzeslak, een slang of een schildpad ontdekt.

Reacties

Aline zei…
Jeetje wat een gave link zet je hier weer neer... echt heel erg leuk al die creatieve uitspattingen...
Anoniem zei…
Over ritme gesproken... Een ander soort ritme is muziek. Ik kreeg eens de tip om te schrijven op het ritme van muziek. Op snelle muziek met flinke beat schrijf je anders dan op de Vier Jaargetijden van Vivaldi...
Anouschka
@ Anouschka: Dat klopt. Het is heel leuk om met muziek en schrijven te experimenteren. Niet alleen met tempo (snel/langzaam/swingend/strak in de maat enz.), maar ook met sfeer. Een meditatief muziekje geeft een hele andere tekst dan het schrijven bij in lekkere jazzie sfeer.