dinsdag 27 september 2011

lekker scheuren

Nog iets meer dan een week en dan start de plak-en-schrijf tiendaagse. In de aanloop naar dit evenement wil ik graag wat logjes wijden aan het maken van collages en mogelijkheden om daarbij te schrijven. Vandaag: lekker scheuren.

De simpelste vorm die er is (volgens mij) is de methode die Julia Cameron Grab bag noemt. Je neemt een stapel tijdschriften voor je. Je zet de keukenwekker op 10. In die tijd scheur je alle plaatjes, kleuren (en evt. teksten) uit die je aanspreken. Je hoeft er niet over na te denken waarom dat zo is. Gewoon lekker scheuren. Als de wekker gaat of als je zo'n 15/20 dingen hebt uitgescheurd dan ga je knippen en plakken. Denk er niet te veel over na en probeer het tempo erin te houden. De plaatjes die je niet gebruikt, kun je eventueel in een map bewaren. Mijn ervaring is dat je meestal niet die hoeveelheid plaatjes nodig hebt, zeker als je niet al te grote collages maakt. Het is een kwestie van uitproberen wat voor jou het beste werkt.

Tot slot schrijf je met pen of stift over (een deel van) je collage heen. Het maakt niet uit waar de tekst over gaat. Het kan betrekking hebben op jouw ervaring: hoe vond je het om op deze manier in je dagboek te werken. Het kan zijn dat je graag wilt schrijven over dat ene element dat je opviel in je collage. Of misschien volg je een associatie die zomaar voorbij komt. Het mag allemaal. Probeer bij het schrijven in ieder geval het tempo erin te houden. Niet nadenken, gewoon blijven schrijven. Alles is goed. Spelfouten, grammaticafouten, kromme zinnen.... het maakt allemaal niet uit. Het doel is plezier hebben en de drempel maken te verlagen. Ik kan het, maar jij kunt het ook! Echt waar! En veel tijd hoeft het niet te kosten. De onderstaande collage plakte en schreef ik in totaal 15 minuten (formaat 20 x 20 cm).

lekker scheuren

1 opmerking:

Ellen zei

Leuk, deze vliegroute voor verwoede veelplakkers. En mooi dat je dit najaarsevenement weer organiseert, K&K. Het kriebelt mij nu al om mee te doen. De stapel tijdschriften is hoog genoeg :-)