Doorgaan naar hoofdcontent

Dagboek als spiegel

boek

De Nederlandse Bibliotheek Dienst schrijft over dit boek:
Velen van ons zijn ooit een dagboek begonnen, en er ook weer mee opgehouden. De auteur van dit boek, die zelf regelmatig cursussen geeft over dit onderwerp, probeert niet alleen het oude vuur weer aan te wakkeren, maar ze geeft ook idee├źn. Van voorwaardenscheppend (schrijfmateriaal, plek, tijd en dergelijke) tot inhoudelijk (privacy, structuur). Je kunt ook met anderen samen schrijven, en er zijn vele soorten dagboeken. Tenslotte, wat doe je met je dagboek? Weggooien of nalaten als erfstuk? Dit boek is een inspirerende wegwijzer, bovendien leuk geillustreerd met cartooneske zwart-wittekeningen.

Mijn ervaring
Dagboek als spiegel verscheen in 2007 op de markt. Als je ooit de cursus Luisteren naar je pen hebt gedaan bij Shodo (Christine de Vries) of bij een van de gecertificeerde cursusleidsters dan zul je herkenning vinden in dit boek omdat het veel van de schrijfvormen aanbiedt die in de cursus ook aan bod komen. Het boek heeft als ondertitel Een handboek vol inspiratie en dat maakt het ook waar. Het geeft een ruime hoeveelheid oefeningen, informatie, citaten en ervaringen van cursisten weer. Het leest prettig en heeft een duidelijke indeling. Met de inhoudsopgave voor in het boek kun je snel naar oefenvormen bladeren. Het is jammer dat het boek geen index voor oefeningen of schrijfvormen heeft. Het boek ademt een hele andere sfeer dan het Schrijfpaleis van Saskia de Bruin. Saskia schrijft in haar Schrijfhandboek dat zij zichzelf beschouwt als een weelderige bloementuin en Christine meer als een Zentuin. Ik begrijp heel goed wat ze ermee bedoelt. In Dagboek als Spiegel staat in feite geen woord te veel of te weinig. Het straalt rust en schoonheid uit. Het ademt de sfeer die ik zo ken van de cursussen en workshops van Shodo.

Mijn boek zit nog vol met kleine post-its: fragmenten die ik regelmatig teruglees of opdrachten die me altijd weer aan het schrijven krijgen. De kaft vertoont de tekenen van regelmatig gebruik, maar op de een of andere manier voel ik me niet geroepen om in dit boek zelf te schrijven.

Zou ik het nu nog aanraden?
Als je een boek zoekt waarin je niet omkomt in de informatie of als je een beginnend dagboekschrijfster of -schrijver bent, dan is dit boek een aanrader. Het is m.i. echt een heel goed basisboek waarmee je meteen aan de slag kunt gaan.

Reacties

Anoniem zei…
Ik heb beide boeken gelezen en ben het helemaal eens met de vergelijking van de bloementuin en het zenoaleis. Zelf vind ik het boek van Christine de Vries prettiger omdat het voor mij persoonlijk aanvoelt alsof er meer ruimte voor mij is. Het boek biedt lucht. Het boek van Saskia de Bruin is veel, overweldigend, alles. Dat stond me er een beetje in tegen. Ik voelde me door Christines boek ook meer geleid en dat vond ik erg prettig.
Anouschka

Populaire posts van deze blog

Schrijf je mee?

Nadat ik 's morgens een rondje heb gewandeld, zit ik graag nog even in de tuin. Ik zie vlinders, hommels, libellen en waterjuffers. Helaas is het aantal bijen de laatste jaren echt heel sterk verminderd ondanks alle "bijenplanten" in de tuin. Maar er zijn ook ontdekkingen, zoals een kleine veldmuis die geniet van de aardbeien en de zwartkop, een vogeltje dat ik nog niet eerder in de tuin had ontdekt. 
Als ik mezelf het cadeau geef om 5 of 10 minuten te gaan zitten en te kijken naar de wereld om me heen, is er vaak veel meer te zien dan ik in eerste instantie dacht. Probeer het maar eens uit. Nog leuker wordt het om daar vervolgens ook eens over te schrijven. Toch heb ook ik niet altijd even veel inspiratie en zijn kleine hulpmiddelen zoals een woordendoosje fijne hulpmiddelen.
Speciaal voor deze zomer heb ik een A4-tje gemaakt met 35 zomerse schrijfopdrachten. Op het inspiratieblad vind je naast de opdrachten ook wat schrijftips en een suggestie om het blad te gebruiken…

Bambook - review

Het is altijd leuk om verrast te worden. Dus toen ik via via een Bambook kreeg, maakte mijn hart een sprongetje. Een paar jaar geleden had ik al eens met iemand een gesprek gevoerd die dit notitieboek echt elke werkdag gebruikte. Ze was dolenthousiast. Toendertijd zag ik wel de mogelijkheden, maar ik dacht niet dat ik het zelf veel zou gebruiken. Het leek me nogal omslachtig om iedere keer weer een foto te maken van alles wat je aan aantekeningen wil bewaren.

Had ik het even mis. Nu ik er een heb, gebruik ik hem intensief en bespaar op die manier veel papier dat ik anders zou weggooien. Het valt me op dat ik veel van de geschreven dingen wis ik zonder dat ik er ooit een foto van heb gemaakt. Maar het is me helaas ook al een keer overkomen dat ik 5 pagina's geschreven had, ervan overtuigd was dat ik wel foto's had gemaakt en de pagina's wiste. Tja... dat gaat me vast geen tweede keer overkomen.


De buitenkant
Mijn Bambook heeft een bamboe omslag. Lekker stevig en dat maakt o…

tip: gratis schrijfproject 2019

Hoewel ik niet zou bloggen tot eind januari, maak ik voor deze tip een uitzondering. Christine de Vries van Shodo heeft voor haar nieuwsbrieflezers een mooi jaarproject ontwikkeld. Als basis worden citaten van Etty Hillesum gebruikt, waarop je al schrijvend gaat reageren. Mij inspireert het om te schrijven met de wijze woorden van Etty, misschien jou ook wel.

Meer informatie vind je op Shodo.