Doorgaan naar hoofdcontent

Zweven op de vleugels van je ziel

Uit de nieuwsbrief van februari 2009:

Er zijn van die boeken die ik regelmatig herlees. Zweven op de vleugels van je ziel is er ook zo een. Het is niet een heel lekker leesbaar boek. De zinnen zijn vaak lang en het woordgebruik is hier en daar niet altijd even makkelijk. Maar als je daar doorheen kunt kijken, is het een mooi boek dat tal van handreikingen geeft om met creativiteit (schrijven) aan de slag te gaan. Zoals de andere boeken van Oriah Mountain Dreamer is ook dit boek niet meer zo heel goed verkrijgbaar. Tweedehands op de kop tikken of via de bibliotheek lenen zijn mogelijkheden om het boek toch nog te kunnen lezen.

Wat me van dit boek het meeste is bijgebleven is het hoofdstuk 8 De noodzakelijke stilte.
Een paar fragmenten:

“Lege tijd is tijd om in bed te liggen en na te denken over dromen of de plekjes op het plafond, tijd om zomaar wat te gaan wandelen of bij het vuur te gaan zitten en in de vlammen te staren terwijl je doet alsof je leest. Lege tijd is tijd om uit te rusten, tot jezelf te komen en bij te tanken door de impuls van het moment te volgen. Lege tijd is tijd om je tempo te vertragen, om de verstilling en de ruimte te vinden die ons in staat stellen te stoppen met al het doen en alleen maar te zijn.” (pagina 135)

Geef je lege tijd een benaming die je helpt om hem leeg te houden. Bedenk een naam die voor jou en je omgeving onschendbaar is. ‘Gebedstijd’, ‘sabbat’, ‘op retraite’, of gewoon ‘ik heb een afspraak’ kunnen goed werken (als je dan  maar niet gaat uitleggen dat die afspraak met jezelf en je stilte is).” (pagina 149)

Wat schrijft de NBD?
Veel mensen zouden graag gehoor willen geven aan het diepste verlangen dat in henzelf leeft, maar weten niet hoe. Dit boek geeft op een heel bijzondere en intieme wijze het creatieve proces weer, waarbij je vanuit schrijven, muziek of tekenen en schilderen, start zonder te weten waar te eindigen. Hierdoor ontdek je telkens een nieuw (ziele)stukje van jezelf. De verschillende stadia van dat proces, met voorwaarden en valkuilen, zijn nauwkeurig beschreven. Zoals je diepste verlangen, beginnen, je laten verleiden, werken, risico's en offers en eindigen. Elk hoofdstuk is afgesloten met reflecterende vragen, opdrachten en schrijfoefeningen, zodat de lezer kan ervaren hoe hij zich tot dit procesdeel verhoudt. Door de persoonlijke benadering krijg je een intrigerend inzicht in het creatieve proces in het algemeen en die van de schrijfster in het bijzonder, die door haar schrijfstijl bijna persoonlijk tot je spreekt. De gemakkelijk lezende teksten hebben veel diepgang en grote praktische toepasbaarheid. Een echte aanrader.

Hoe kijk ik er nu op terug?
Het is een blijvertje in mijn boekenkast. Het is een boek dat ik regelmatig pak om te herlezen. Nog steeds. Niet vanwege de opdrachten die in het boek staan (die heb ik eerlijk gezegd nog nooit gedaan), maar vanwege de wijsheid die het boek brengt. Het zet me telkens weer aan het denken. Mocht je het ooit tegenkomen in de bieb, neem het dan eens mee en lees! Wil je eerst een idee krijgen wat er zoal in staat, ga dan naar Bol.com om het in te zien.

Reacties

Heldinne zei…
goed dat je me hier weer even aan herinnert! Heb geijk een paar van haar andere titels besteld. #boekiemonster

Populaire posts van deze blog

Schrijf je mee?

Nadat ik 's morgens een rondje heb gewandeld, zit ik graag nog even in de tuin. Ik zie vlinders, hommels, libellen en waterjuffers. Helaas is het aantal bijen de laatste jaren echt heel sterk verminderd ondanks alle "bijenplanten" in de tuin. Maar er zijn ook ontdekkingen, zoals een kleine veldmuis die geniet van de aardbeien en de zwartkop, een vogeltje dat ik nog niet eerder in de tuin had ontdekt. 
Als ik mezelf het cadeau geef om 5 of 10 minuten te gaan zitten en te kijken naar de wereld om me heen, is er vaak veel meer te zien dan ik in eerste instantie dacht. Probeer het maar eens uit. Nog leuker wordt het om daar vervolgens ook eens over te schrijven. Toch heb ook ik niet altijd even veel inspiratie en zijn kleine hulpmiddelen zoals een woordendoosje fijne hulpmiddelen.
Speciaal voor deze zomer heb ik een A4-tje gemaakt met 35 zomerse schrijfopdrachten. Op het inspiratieblad vind je naast de opdrachten ook wat schrijftips en een suggestie om het blad te gebruiken…

Bambook - review

Het is altijd leuk om verrast te worden. Dus toen ik via via een Bambook kreeg, maakte mijn hart een sprongetje. Een paar jaar geleden had ik al eens met iemand een gesprek gevoerd die dit notitieboek echt elke werkdag gebruikte. Ze was dolenthousiast. Toendertijd zag ik wel de mogelijkheden, maar ik dacht niet dat ik het zelf veel zou gebruiken. Het leek me nogal omslachtig om iedere keer weer een foto te maken van alles wat je aan aantekeningen wil bewaren.

Had ik het even mis. Nu ik er een heb, gebruik ik hem intensief en bespaar op die manier veel papier dat ik anders zou weggooien. Het valt me op dat ik veel van de geschreven dingen wis ik zonder dat ik er ooit een foto van heb gemaakt. Maar het is me helaas ook al een keer overkomen dat ik 5 pagina's geschreven had, ervan overtuigd was dat ik wel foto's had gemaakt en de pagina's wiste. Tja... dat gaat me vast geen tweede keer overkomen.


De buitenkant
Mijn Bambook heeft een bamboe omslag. Lekker stevig en dat maakt o…

tip: gratis schrijfproject 2019

Hoewel ik niet zou bloggen tot eind januari, maak ik voor deze tip een uitzondering. Christine de Vries van Shodo heeft voor haar nieuwsbrieflezers een mooi jaarproject ontwikkeld. Als basis worden citaten van Etty Hillesum gebruikt, waarop je al schrijvend gaat reageren. Mij inspireert het om te schrijven met de wijze woorden van Etty, misschien jou ook wel.

Meer informatie vind je op Shodo.