Zweven op de vleugels van je ziel

Uit de nieuwsbrief van februari 2009:

Er zijn van die boeken die ik regelmatig herlees. Zweven op de vleugels van je ziel is er ook zo een. Het is niet een heel lekker leesbaar boek. De zinnen zijn vaak lang en het woordgebruik is hier en daar niet altijd even makkelijk. Maar als je daar doorheen kunt kijken, is het een mooi boek dat tal van handreikingen geeft om met creativiteit (schrijven) aan de slag te gaan. Zoals de andere boeken van Oriah Mountain Dreamer is ook dit boek niet meer zo heel goed verkrijgbaar. Tweedehands op de kop tikken of via de bibliotheek lenen zijn mogelijkheden om het boek toch nog te kunnen lezen.

Wat me van dit boek het meeste is bijgebleven is het hoofdstuk 8 De noodzakelijke stilte.
Een paar fragmenten:

“Lege tijd is tijd om in bed te liggen en na te denken over dromen of de plekjes op het plafond, tijd om zomaar wat te gaan wandelen of bij het vuur te gaan zitten en in de vlammen te staren terwijl je doet alsof je leest. Lege tijd is tijd om uit te rusten, tot jezelf te komen en bij te tanken door de impuls van het moment te volgen. Lege tijd is tijd om je tempo te vertragen, om de verstilling en de ruimte te vinden die ons in staat stellen te stoppen met al het doen en alleen maar te zijn.” (pagina 135)

Geef je lege tijd een benaming die je helpt om hem leeg te houden. Bedenk een naam die voor jou en je omgeving onschendbaar is. ‘Gebedstijd’, ‘sabbat’, ‘op retraite’, of gewoon ‘ik heb een afspraak’ kunnen goed werken (als je dan  maar niet gaat uitleggen dat die afspraak met jezelf en je stilte is).” (pagina 149)

Wat schrijft de NBD?
Veel mensen zouden graag gehoor willen geven aan het diepste verlangen dat in henzelf leeft, maar weten niet hoe. Dit boek geeft op een heel bijzondere en intieme wijze het creatieve proces weer, waarbij je vanuit schrijven, muziek of tekenen en schilderen, start zonder te weten waar te eindigen. Hierdoor ontdek je telkens een nieuw (ziele)stukje van jezelf. De verschillende stadia van dat proces, met voorwaarden en valkuilen, zijn nauwkeurig beschreven. Zoals je diepste verlangen, beginnen, je laten verleiden, werken, risico's en offers en eindigen. Elk hoofdstuk is afgesloten met reflecterende vragen, opdrachten en schrijfoefeningen, zodat de lezer kan ervaren hoe hij zich tot dit procesdeel verhoudt. Door de persoonlijke benadering krijg je een intrigerend inzicht in het creatieve proces in het algemeen en die van de schrijfster in het bijzonder, die door haar schrijfstijl bijna persoonlijk tot je spreekt. De gemakkelijk lezende teksten hebben veel diepgang en grote praktische toepasbaarheid. Een echte aanrader.

Hoe kijk ik er nu op terug?
Het is een blijvertje in mijn boekenkast. Het is een boek dat ik regelmatig pak om te herlezen. Nog steeds. Niet vanwege de opdrachten die in het boek staan (die heb ik eerlijk gezegd nog nooit gedaan), maar vanwege de wijsheid die het boek brengt. Het zet me telkens weer aan het denken. Mocht je het ooit tegenkomen in de bieb, neem het dan eens mee en lees! Wil je eerst een idee krijgen wat er zoal in staat, ga dan naar Bol.com om het in te zien.

Reacties

Heldinne zei…
goed dat je me hier weer even aan herinnert! Heb geijk een paar van haar andere titels besteld. #boekiemonster