Doorgaan naar hoofdcontent

ik wil...

Soms schrijf ik om dingen te ontdekken over mezelf, soms schrijf ik om de dingen vast te houden. Steeds beginnen met dezelfde tekst kan daarbij een prettig hulpmiddel zijn:

duplo trein 

Ik wil me blijven herinneren hoe ik op een morgen een klein plastic zakje in een pantoffel vond. De inhoud kon ik niet thuisbrengen zonder bril. Na verdere bestudering bleek het een pad te zijn die nog leefde (!) en een hele nacht in deze bijzondere plek naast het bed had doorgebracht.

Ik wil me blijven herinneren hoe een kleine woordenschat tot de mooiste taalvondsten kan leiden. Ik hoorde "terugdenken" in plaats van herinneren. Ik hoorde "hopla-vla" voor hopjesvla. En op de vraag in welke winkel ik mijn frisse neus ging halen moet ik nog steeds een beetje grinniken.

Ik wil me blijven herinneren hoe diepe dankbaarheid klinkt uit de mond van een 8-jarige nadat de kinderkamer een metamorfose had ondergaan.

Ik wil me blijven herinneren hoe zoute thee smaakt (echt niet lekker) als mijn 10-jarige opeens ontdekt heeft wat het is om stout te zijn.

Ik wil me blijven herinneren dat mijn lange adem zin heeft, maar dat ik ook voor ademruimte moet zorgen.

Ik wil me blijven herinneren dat er twee kinderen op de stoep stonden met een fietshelm op. Dat zij besloten dat de zijwieltjes er nu wel afkonden en ze beide vervolgens zo wegfietsten. Dat een van de twee een half uur lager vreselijk onderuit ging en overal schaafwonden had, dat zou ik heel graag willen vergeten, maar het staat voor eeuwig op mijn netvlies gebrand.

Ik wil me blijven herinneren hoe ik met tederheid kan kijken naar het kind dat nooit iets uit zichzelf ontdekte, maar nu op een boomstam zat en een dennenappel van alle kanten bekeek en zag dat er zaadjes in zaten.

Ik wil me blijven herinneren...


Reacties

Populaire posts van deze blog

Bambook - review

Het is altijd leuk om verrast te worden. Dus toen ik via via een Bambook kreeg, maakte mijn hart een sprongetje. Een paar jaar geleden had ik al eens met iemand een gesprek gevoerd die dit notitieboek echt elke werkdag gebruikte. Ze was dolenthousiast. Toendertijd zag ik wel de mogelijkheden, maar ik dacht niet dat ik het zelf veel zou gebruiken. Het leek me nogal omslachtig om iedere keer weer een foto te maken van alles wat je aan aantekeningen wil bewaren.

Had ik het even mis. Nu ik er een heb, gebruik ik hem intensief en bespaar op die manier veel papier dat ik anders zou weggooien. Het valt me op dat ik veel van de geschreven dingen wis ik zonder dat ik er ooit een foto van heb gemaakt. Maar het is me helaas ook al een keer overkomen dat ik 5 pagina's geschreven had, ervan overtuigd was dat ik wel foto's had gemaakt en de pagina's wiste. Tja... dat gaat me vast geen tweede keer overkomen.


De buitenkant
Mijn Bambook heeft een bamboe omslag. Lekker stevig en dat maakt o…

ik ga verhuizen!

Op 27 januari 2011 schreef ik hier mijn eerste blogpost. Vandaag is het mijn laatste op deze plek. Met heel veel plezier heb ik geschreven over dagboeken en alles wat daar al zo bij komt kijken. Maar ik voelde al een hele lange tijd dat er verandering moest komen. Talloze keren heb ik een nieuw blog aangemaakt, maar geen van die pogingen heb ik ooit echt online gezet. 
Maar vandaag is het de dag. Ik ga verder schrijven op Seizoenskrabbels.

Dank je wel, lieve lezer, voor al je aandacht in de afgelopen jaren. Ik hoop dat je met me mee zult verhuizen.

waar reageer je op?

Stel je voor dat dit jouw keukenla is. Wat gebeurt er dan in jouw hoofd? Wat voel je bij het zien van deze foto?

Mijn eerste reactie is er een van afkeuring en schaamte. Daarna volgt de actie uitstellen: ik doe de la weer dicht en laat het voor wat het is. Ik reageer hiermee op de negatieve gevoelens die ik ervaar. Gevoelens die ik liever niet zou hebben. Het sluiten van de keukenla is eigenlijk niets minder dan het weglopen voor dat gevoel. Dit gebeurt allemaal in luttele seconden. Omdat ik niets aan deze situatie doe, overkomt dit me de volgende keer dat ik de la open het hele proces opnieuw.

Maar het kan ook anders. Ik kan mezelf ook vragen stellen: Welk gevoel levert een schone la me op? Hoeveel tijd kost het me om dit schoon te maken? Met die vragen reageer ik op dat wat ik eigenlijk wil: genieten van een schone la.

Hoe kun je dit voorbeeld nu gebruiken bij bijvoorbeeld schilderen, tekenen of schrijven? Observeer eens bij jezelf wat er gebeurt als je "weer niet" geschr…