Samen lezen, schrijven (en plakken) - nieuw project

Wat is de Schrijfcirkel?
De Schrijfcirkel is een plek waar samen boeken worden gelezen, maar waar je ook uitgenodigd wordt om over een boek te schrijven, te plakken of misschien wel te tekenen.

Welk boek?
Om te beginnen heb ik een prachtig creatief en vooral lekker leesbaar boek uitgekozen, dat erom roept om creatief benaderd te worden. Het boek geeft zelf suggesties om mee aan de slag te gaan zoals met het maken van lijstjes, het schrijven van interviews, dansen en verbeelden. Graag nodig ik je uit om met mij mee te reizen door dit prachtig boek: Handboek voor het bouwen van je eigen luchtkasteel. Drs. Aders schreef in de recensie op Bol.com:
"Een luchtkasteel is een plek om jezelf gelukkig te fantaseren en om in te verdwijnen. Kinderen weten dat beter dan volwassenen. Maar het is ook een middel om met verbeeldingskracht de werkelijkheid en jezelf opnieuw vorm te geven. Het is dat laatste aspect van het luchtkasteel dat de auteur, van oorsprong copywriter in de reclame, de lezer in dit boek wil laten zien. Ze doet dat in de vorm van een tocht langs de vele vertrekken van het luchtkasteel, die onder meer langs de salon, de keuken, de balzaal, de kinderkamer, maar ook langs de kamer van geluk en de Royal Suite voor kwaad voert. Deze reis heeft tot doel de lezer bewust te maken van verborgen gedachten, wensen en verlangens, waarbij heel serieuze levensvragen op een speelse manier aan de orde komen. Tekst en illustratie vormen in het boek een geheel en de visualisatie is altijd functioneel. Door de lichtvoetige en associatieve manier waarop de zoektocht is vormgegeven, zal dit originele boekwerk een brede lezersgroep aanspreken."


Werkvormen
Schrijven over wat je gelezen hebt, kun je in je dagboek doen, maar het hoeft niet. Het mag ook op je weblog (als je dat hebt) of alleen maar in de reacties op dit weblog. Het is maar net wat voor jou prettig is. Wil je dieper in het boek duiken dan alleen lezen en schrijven, dan kun je collages maken of bijvoorbeeld tekenen. Af en toe zal ik je suggesties doen, die bij een bepaald hoofdstuk bruikbaar zijn. Het gaat niet om mooie werkstukjes maken, maar om de voor jou waardevolle lessen uit een boek te kunnen halen door middel van creativiteit. D.m.v. dit weblog kun je je ervaringen delen met andere deelnemers en als je wilt, kun je ook foto's van je creatieve werk laten zien.

Elke week of toch niet?
Het zou mooi zijn als je elke week meeleest en mee doet, maar het leven vraagt soms andere dingen van ons. Je kunt dus ook later aan dit project beginnen of als je op vakantie gaat, een weekje overslaan en later jouw ervaringen toevoegen. Ook kan het zo zijn dat sommige hoofdstukken je minder zeggen dan andere. Wanneer je mee doet verplicht je jezelf nergens toe.  

De kosten
De enige kosten die aan dit project verbonden zijn, zijn de kosten voor het boek. Omdat het al enige tijd uit is, is het mogelijk om dit boek ook tweedehands aan te schaffen zoals bij Bol.com of Boekwinkeltjes.nl.

Wanneer en hoe lang?
Op zaterdag 5 januari 2013 gaat het samen lezen van start. De eerste week lezen we wat meer dan 1 hoofdstuk, maar daarna is het de bedoeling dat we 1 hoofdstuk per week doorwerken zodat het project op 1 juli is afgerond. Later beginnen is ook mogelijk, dan begin je gewoon bij week 1 en werk je het boek in je eigen tempo door. 

Meedoen
Wanneer je mee wilt doen, laat dan een reactie op de Schrijfcirkel achter.

Reacties