Doorgaan naar hoofdcontent

over kinderen

En hij zeide: Je kinderen zijn je kinderen niet. 
Zij zijn de zonen en dochteren van 's levens hunkering naar zichzelf. 
Zij komen door je, maar zijn niet van je, 
en hoewel zij bij je zijn, behoren ze je niet toe.

***

Mijn kinderen zijn mijn kinderen niet, dat heb je nu eenmaal als je voor pleegkinderen kiest. De ouders van deze kinderen hebben dus wel kinderen, maar eigenlijk ook weer niet. Of misschien omschreef een van onze gezinsvoogden het wel het beste: "In Nederland heeft iedere ouder het recht om een kind te krijgen, maar niet het recht om het ook zelf op te voeden." Het is een complex geheel waarin iedereen de vrijheid moet krijgen zijn/haar ouderrol in te vullen binnen de grenzen die mogelijk zijn. Dat is lang niet makkelijk. Soms is het dansen op een slap koord, want ook al is het duidelijk dat kinderen nooit meer naar hun ouders terug zullen keren, dat verlangen blijft altijd wel bestaan.

En hoe lastig het allemaal soms ook is, het is prachtig om te zien hoe kinderen zich ontwikkelen. Van eerste wankele stapjes naar rennen. Van plaatjes kijken naar woordjes lezen. Van kinderliedjes luisteren tot meezingen in prachtig brabbelengels. Rumour has it van Adele is zo'n meezinger die altijd zorgt voor een lach op mijn gezicht omdat teksten op de achterbank altijd heel wat anders zeggen dan de zangeres ze bedoeld heeft.


Voor meer verhalen "over kinderen" of voor informatie over de Profeet en de muziek ga je naar Heldinne's Reis.

Reacties

Heerlijk eerlijk. Open en bloot. Goed hoor... ik durfde niet helemaal los te gaan, omdat er misschien mensen meelezen waarover het gaat. Het kwam erg dichtbij vandaag. Confronterend!
Hilde zei…
ontroerend stukje en toch ook weer niet! ik denk dat opvoeden altijd dansen op een slap koord is, of het nu jouw bloedeigen kinderen zijn of pleegkinderen!
het liedje denk ik niet te kennen, ga het zo beluisteren!
Het slappe koord is niet zozeer de opvoeding als wel het bewegen in de ruimte tussen ouder en pleegouder, bijvoorbeeld in een bezoekregeling. Soms kun je ouders vrijlaten in wat zij met hun kind ondernemen, soms zijn er striktere regels of zelfs toezicht nodig in de situatie waarin ouder en kind elkaar ontmoeten. Je bewust zijn van wanneer wat nodig is kan voelen als een slap koord zeker als ouders niet zo stabiel zijn.

Populaire posts van deze blog

Schrijf je mee?

Nadat ik 's morgens een rondje heb gewandeld, zit ik graag nog even in de tuin. Ik zie vlinders, hommels, libellen en waterjuffers. Helaas is het aantal bijen de laatste jaren echt heel sterk verminderd ondanks alle "bijenplanten" in de tuin. Maar er zijn ook ontdekkingen, zoals een kleine veldmuis die geniet van de aardbeien en de zwartkop, een vogeltje dat ik nog niet eerder in de tuin had ontdekt. 
Als ik mezelf het cadeau geef om 5 of 10 minuten te gaan zitten en te kijken naar de wereld om me heen, is er vaak veel meer te zien dan ik in eerste instantie dacht. Probeer het maar eens uit. Nog leuker wordt het om daar vervolgens ook eens over te schrijven. Toch heb ook ik niet altijd even veel inspiratie en zijn kleine hulpmiddelen zoals een woordendoosje fijne hulpmiddelen.
Speciaal voor deze zomer heb ik een A4-tje gemaakt met 35 zomerse schrijfopdrachten. Op het inspiratieblad vind je naast de opdrachten ook wat schrijftips en een suggestie om het blad te gebruiken…

Bambook - review

Het is altijd leuk om verrast te worden. Dus toen ik via via een Bambook kreeg, maakte mijn hart een sprongetje. Een paar jaar geleden had ik al eens met iemand een gesprek gevoerd die dit notitieboek echt elke werkdag gebruikte. Ze was dolenthousiast. Toendertijd zag ik wel de mogelijkheden, maar ik dacht niet dat ik het zelf veel zou gebruiken. Het leek me nogal omslachtig om iedere keer weer een foto te maken van alles wat je aan aantekeningen wil bewaren.

Had ik het even mis. Nu ik er een heb, gebruik ik hem intensief en bespaar op die manier veel papier dat ik anders zou weggooien. Het valt me op dat ik veel van de geschreven dingen wis ik zonder dat ik er ooit een foto van heb gemaakt. Maar het is me helaas ook al een keer overkomen dat ik 5 pagina's geschreven had, ervan overtuigd was dat ik wel foto's had gemaakt en de pagina's wiste. Tja... dat gaat me vast geen tweede keer overkomen.


De buitenkant
Mijn Bambook heeft een bamboe omslag. Lekker stevig en dat maakt o…

tip: gratis schrijfproject 2019

Hoewel ik niet zou bloggen tot eind januari, maak ik voor deze tip een uitzondering. Christine de Vries van Shodo heeft voor haar nieuwsbrieflezers een mooi jaarproject ontwikkeld. Als basis worden citaten van Etty Hillesum gebruikt, waarop je al schrijvend gaat reageren. Mij inspireert het om te schrijven met de wijze woorden van Etty, misschien jou ook wel.

Meer informatie vind je op Shodo.