Doorgaan naar hoofdcontent

over vreugde en smart

Sommigen zeggen: 'Vreugde is groter dan smart,' 
en anderen: 'Neen, de smart is groter.' 
Maar ik zeg je: ze zijn onafscheidelijk.

***
En dan gaat opeens de telefoon. Het is over zessen. Aan de andere kant van de lijn wordt me gevraagd om even te gaan zitten. Mijn hart gaat als een razende tekeer. Ik krijg een uur om te beslissen. Ik hang op en bel mijn echtgenoot, die nog onderweg naar huis is. We besluiten er voor te gaan. Terwijl ik eten sta te kopen, loop ik in gedachten een lijstje na. Waar haal ik in godsnaam voor morgenochtend 12 uur babykleren vandaan in maatje 56? Wat heb ik nog meer nodig? Wat moet er geregeld worden? Hoe bereid ik ons oudste pleegkind voor? Wie gaan we bellen met dit nieuws en wie moet er nog even wachten?

De volgende dag kopen we in een uur tijd een kinderwagen, flessen, een kruik, luiers, babyvoeding en fopspenen. "Kunnen we het direct meenemen?", vragen we aan de verkoopster. "We krijgen over een paar uur namelijk een kind." Het meisje staart ons aan. Ze vraagt niets, ze zegt niets. Ze pakt de spullen in, schrijft de bon uit en blijft verbijsterd achter. Tja, zo voelden wij ons gisteren ook. Maar echt tijd om er lang bij stil te staan is er niet.

Uur na uur verstrijkt. Om 12 uur schieten de zenuwen alle kanten op. Om half 1 is er nog niemand. Bij elke auto die de straat in komt, hopen we dat die stopt voor onze deur. Maar auto's rijden voorbij. Om 1 uur gaat de telefoon. Ze komen eraan. Niet lang daarna wordt me een klein bundeltje overhandigd. Tien kleine vingertjes en teentjes, blonde haartjes en een prachtig wipneusje dat vraagt om een piepklein kusje. Als we weer alleen zijn, komen de tranen. Tranen van blijdschap om dit kleine mensje in mijn armen te mogen sluiten, maar ook tranen van intens verdriet en medeleven. Vandaag heeft een moeder afscheid moeten nemen van haar kind. Ze mag het pas weer zien als de rechter een uitspraak heeft gedaan. De kans op terugkeer is nihil...........Mooier vind ik de versie die George Michael zong:


Voor meer verhalen "over vreugde en smart" of voor informatie over de Profeet en de muziek ga je naar Heldinne's Reis.

Reacties

Jolande zei…
Prachtig nummer en heel mooi, ontroerend geschreven. Ik herken veel in jouw verhaal.

Groetjes van Jolande
Anoniem zei…
Vreugde kan niet zonder smart. Blijdschap omdat jullie voor dat kindje mogen zorgen maar ook pijn omdat er een moeder is die het niet zelf kan verzorgen. Teder verhaal maar ook een confrontatie met onvermogen.
Hilde zei…
dit zijn heftige emoties!
groetjes, Hilde
http://doorhetoogvan.blogspot.be/
Heldinne zei…
Wat een mooi nummer hierbij, ik kende de versie van George Michael niet, klinkt tederder hè?
Houtjetouwtje zei…
Juist vandaag raakt dit verhaal me heel diep. Kinderwens... zorg voor kinderen... mijn werk bij Jeugdhulp.
Ik word er stil van...

Populaire posts van deze blog

Schrijf je mee?

Nadat ik 's morgens een rondje heb gewandeld, zit ik graag nog even in de tuin. Ik zie vlinders, hommels, libellen en waterjuffers. Helaas is het aantal bijen de laatste jaren echt heel sterk verminderd ondanks alle "bijenplanten" in de tuin. Maar er zijn ook ontdekkingen, zoals een kleine veldmuis die geniet van de aardbeien en de zwartkop, een vogeltje dat ik nog niet eerder in de tuin had ontdekt. 
Als ik mezelf het cadeau geef om 5 of 10 minuten te gaan zitten en te kijken naar de wereld om me heen, is er vaak veel meer te zien dan ik in eerste instantie dacht. Probeer het maar eens uit. Nog leuker wordt het om daar vervolgens ook eens over te schrijven. Toch heb ook ik niet altijd even veel inspiratie en zijn kleine hulpmiddelen zoals een woordendoosje fijne hulpmiddelen.
Speciaal voor deze zomer heb ik een A4-tje gemaakt met 35 zomerse schrijfopdrachten. Op het inspiratieblad vind je naast de opdrachten ook wat schrijftips en een suggestie om het blad te gebruiken…

Bambook - review

Het is altijd leuk om verrast te worden. Dus toen ik via via een Bambook kreeg, maakte mijn hart een sprongetje. Een paar jaar geleden had ik al eens met iemand een gesprek gevoerd die dit notitieboek echt elke werkdag gebruikte. Ze was dolenthousiast. Toendertijd zag ik wel de mogelijkheden, maar ik dacht niet dat ik het zelf veel zou gebruiken. Het leek me nogal omslachtig om iedere keer weer een foto te maken van alles wat je aan aantekeningen wil bewaren.

Had ik het even mis. Nu ik er een heb, gebruik ik hem intensief en bespaar op die manier veel papier dat ik anders zou weggooien. Het valt me op dat ik veel van de geschreven dingen wis ik zonder dat ik er ooit een foto van heb gemaakt. Maar het is me helaas ook al een keer overkomen dat ik 5 pagina's geschreven had, ervan overtuigd was dat ik wel foto's had gemaakt en de pagina's wiste. Tja... dat gaat me vast geen tweede keer overkomen.


De buitenkant
Mijn Bambook heeft een bamboe omslag. Lekker stevig en dat maakt o…

tip: gratis schrijfproject 2019

Hoewel ik niet zou bloggen tot eind januari, maak ik voor deze tip een uitzondering. Christine de Vries van Shodo heeft voor haar nieuwsbrieflezers een mooi jaarproject ontwikkeld. Als basis worden citaten van Etty Hillesum gebruikt, waarop je al schrijvend gaat reageren. Mij inspireert het om te schrijven met de wijze woorden van Etty, misschien jou ook wel.

Meer informatie vind je op Shodo.