Doorgaan naar hoofdcontent

over wetgeving

Je schept behagen in het voorschrijven van wetten. 
Maar nog meer plezier geeft het je ze te overtreden.

***

Als ik kijk naar oude dagboeken dan zie ik het steeds weer. Elk boekje bevat dezelfde kleur pen. Het ene boekje heeft blauwe letters, een ander boekje heeft zwarte letters die langzaam oranje-achtig verkleuren door de tand des tijds. Doorhalingen vind ik er vrijwel niet. Alles ziet er netjes en gestructureerd uit. Toch is het niet altijd zo geweest. Mijn eerste boekjes bevatten kleine tekeningen, doorgekraste woorden, verschillende kleuren pen en versieringen. In de paar jaar die tussen deze boekjes zit, is er de "wet" ontstaan dat mijn dagboeken netjes moeten zijn. Voor wie? Waarom? Ik had geen idee.

Toen op een gegeven moment ging experimenteren met schrijfrichting, letters, randen en schrijfoefeningen liep ik tegen mijn innerlijke criticus aan: "Het zag er niet netjes uit. De verhalen gingen van de hak op de tak en waren verre van gestructureerd. Dit was geen dagboek met in tijd opeenvolgende verhalen." Het was waar. Want waar ik in de ene alinea 7 jaar kon zijn, was ik in de volgende alweer 30. Toch gaf ik niet op. Ik overtrad mijn eigen wetten met succes. Want het gaf me plezier en het stimuleerde mijn creativiteit, maar ik kwam maar niet achter hoe dat nette ooit ontstaan was. Misschien zou ik er ook nooit achter komen. Maar dat deed ik uiteindelijk wel. Een aantal jaren geleden reed ik elke drie weken op zondagochtend met vriendin A. naar Hoorn om bij de zusters Rozengeur en Maneschijn te leren, te schrijven en creatief te zijn. Daar, die ene zondag, in de keuken van het spiritueel centrum schreef ik en kwam de herinnering boven aan een werkstuk over Willem Barentsz. Werkstukken die nog met de hand geschreven werden. Ik begon met blauw en eindigde met zwart, wat genadeloos werd afgestraft met een laag cijfer en de opmerking dat het netter kon. Ik die nog nooit een slecht cijfer had gekregen.....

Reacties

Heldinne zei…
ja, mooi! En wat een fijn nummer erbij!
Papagoose zei…
Eén van mijn favoriete nummers op één van mijn favoriete albums: Crime of the Century van Supertramp.
Dit nummer staat op nr 35 in de top2000 (Supertramp),m is geschreven door Roger Hodgson en wordt door hem nog regelmatig gespeeld op zijn tours.

Populaire posts van deze blog

Schrijf je mee?

Nadat ik 's morgens een rondje heb gewandeld, zit ik graag nog even in de tuin. Ik zie vlinders, hommels, libellen en waterjuffers. Helaas is het aantal bijen de laatste jaren echt heel sterk verminderd ondanks alle "bijenplanten" in de tuin. Maar er zijn ook ontdekkingen, zoals een kleine veldmuis die geniet van de aardbeien en de zwartkop, een vogeltje dat ik nog niet eerder in de tuin had ontdekt. 
Als ik mezelf het cadeau geef om 5 of 10 minuten te gaan zitten en te kijken naar de wereld om me heen, is er vaak veel meer te zien dan ik in eerste instantie dacht. Probeer het maar eens uit. Nog leuker wordt het om daar vervolgens ook eens over te schrijven. Toch heb ook ik niet altijd even veel inspiratie en zijn kleine hulpmiddelen zoals een woordendoosje fijne hulpmiddelen.
Speciaal voor deze zomer heb ik een A4-tje gemaakt met 35 zomerse schrijfopdrachten. Op het inspiratieblad vind je naast de opdrachten ook wat schrijftips en een suggestie om het blad te gebruiken…

Bambook - review

Het is altijd leuk om verrast te worden. Dus toen ik via via een Bambook kreeg, maakte mijn hart een sprongetje. Een paar jaar geleden had ik al eens met iemand een gesprek gevoerd die dit notitieboek echt elke werkdag gebruikte. Ze was dolenthousiast. Toendertijd zag ik wel de mogelijkheden, maar ik dacht niet dat ik het zelf veel zou gebruiken. Het leek me nogal omslachtig om iedere keer weer een foto te maken van alles wat je aan aantekeningen wil bewaren.

Had ik het even mis. Nu ik er een heb, gebruik ik hem intensief en bespaar op die manier veel papier dat ik anders zou weggooien. Het valt me op dat ik veel van de geschreven dingen wis ik zonder dat ik er ooit een foto van heb gemaakt. Maar het is me helaas ook al een keer overkomen dat ik 5 pagina's geschreven had, ervan overtuigd was dat ik wel foto's had gemaakt en de pagina's wiste. Tja... dat gaat me vast geen tweede keer overkomen.


De buitenkant
Mijn Bambook heeft een bamboe omslag. Lekker stevig en dat maakt o…

tip: gratis schrijfproject 2019

Hoewel ik niet zou bloggen tot eind januari, maak ik voor deze tip een uitzondering. Christine de Vries van Shodo heeft voor haar nieuwsbrieflezers een mooi jaarproject ontwikkeld. Als basis worden citaten van Etty Hillesum gebruikt, waarop je al schrijvend gaat reageren. Mij inspireert het om te schrijven met de wijze woorden van Etty, misschien jou ook wel.

Meer informatie vind je op Shodo.