maandag 18 februari 2013

vormen

Dagboeken zijn er in zoveel vormen. Dan heb ik het niet over de boekjes zelf, maar over de inhoud. Hoe mensen het bijhouden van een dagboek aanpakken, varieert van persoon tot persoon. Het heeft dat te maken met dat wat je geleerd hebt of voorgeleefd hebt gekregen, maar ook met wat jij als schrijver prettig vindt om te doen.

Er zijn mensen die dag in, dag uit minitieus noteren wat ze die dag gedaan hebben. Het zijn lijstjes met bezigheden, ontmoetingen, dingen die leuk of minder leuk waren. Ze lijken misschien wat op agenda's, maar zijn dat niet omdat de dingen achteraf genoteerd worden als een soort van naslagwerk, waaraan allerlei dingen toegevoegd kunnen worden ter illustratie.

Je kunt ook een dagboek bijhouden op basis van een onderwerp: zwangerschapsdagboek, dankbaarheidsdagboek, droomdagboek, leesdagboek, wijndagboek, reisdagboek enz. enz. In zo'n dagboek beperk je jezelf tot een enkel onderwerp.


Een andere manier is het schrijven dat meer van binnenuit komt. Je begint bijvoorbeeld met een zin zoals "Vandaag zag ik...", maar staat jezelf toe het pad van de beschrijving van de dag te verlaten. Je schrijft over bijvoorbeeld over emoties en herinneringen. Je volgt associaties en komt via wandelen in de zon bij de theekopjes van je oma. Je volgt als het ware de woorden die in je hoofd opkomen. Daarmee verken je niet alleen de wereld om je heen, maar ook de wereld in jezelf. Bij deze vorm van schrijven is het prettig om in een hoog tempo te schrijven en vooral niet te stoppen. Want bij stoppen ga je nadenken en dat is nu juist iets dat je wilt voorkomen.En jij? Wat doe jij?

Blader eens terug in je dagboek(en) en beantwoord voor jezelf eens een van de volgende vragen:

* Op welke manier schrijf je?
* Wat vind je prettig aan de manier waarop je schrijft?
* Zou je op een andere manier willen schrijven?
* Lees je wel eens teksten terug?
* Wat doe je daar dan mee?
* Welk advies heb je voor andere dagboekschrijvers en -schrijfsters?
* Volg je eigen advies op!

1 opmerking:

Ellen zei

Wat een mooie blog schrijf je, Kriebels&Krabbels! Ik print deze en plak hem in mijn dagboek :-) Ik kijk het filmpje en vertel het aan mijn vriendin. Die besluit gelijk om het uit te proberen om een dankbaarheidsdagboek bij te houden. Fantastisch toch?