gewoon beginnen...

Zin of geen zin. Het doet er eigenlijk niet toe. Vaak is schrijven gewoon een kwestie van beginnen. Maar hoe gewoon is dat gewoon nu eigenlijk? Wat voor mij werkt, hoeft dat voor een ander niet te doen. Waar de ene mens stilte om zich nodig heeft, kan een ander juist midden in een chaos van geluiden zich goed concentreren en de sterren van de hemel schrijven.

Als je de boeken er op na slaat zijn er zoveel verschillende mogelijkheden om te beginnen.
  • Pak een boek of een tijdschrift en laat je pen met gesloten ogen op het papier landen. Welk woord staat eronder? 
  • Verzamel mooie zinnen achter in je dagboek. Lees je lijst door en neem er een zin uit. Schrijf daarover. 
  • Lees, nadat je geschreven hebt, je tekst nog eens door. Maak een lijstje met dingen waarover je een volgende keer zou willen schrijven.
  • Knip een kop uit de krant en reageer erop.
  • Pak een tijdschrift, scheur er een foto uit die je aanspreekt en laat je pen het woord doen.
  • .........
Al die adviezen zijn prachtig. Het mooiste is dat ze ook werken, zeker als je er zin in hebt. Maar op dagen dat je energieniveau niet zo hoog is en het denken over beginnen al zoveel van je vraagt dat je het schrijven vervolgens maar laat zitten, dan is het zaak om een eenvoudige manier voor handen te hebben die altijd werkt. Voor mij persoonlijk is dat mijn woordendoosje en de schrijfopdracht om per getrokken kaartje maar vijf regels te schrijven. Door steeds weer voor die manier van beginnen te kiezen versterk ik ook het vertrouwen dat de woorden er altijd zullen zijn, zin of geen zin. 

Een eerste stap in het zoeken naar jouw manier van beginnen is het onderzoeken van schrijfvormen. Wat spreekt je aan? Wat zorgt er altijd voor dat de woorden uit je pen stromen? Is dat een woord, een zin, een citaat of misschien een foto? Als je dat ontdekt hebt, kun je die vorm regelmatig gaan inzetten of je nu wel of geen zin hebt. Kijk af en toe ook eens terug. Hoe vaak heb je die ene schrijfvorm gebruikt? Hielp het je echt om te beginnen met schrijven?


***


Dit jaar vier ik dat de Nieuws- en Inspiratiebrief vijf jaar bestaat. Wil jij naast de nieuwsbrief ook een schrijfcadeautje ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuws- en inspiratiebrief o.v.v. aanvragen nieuwsbrief (zie hier).

Reacties