hardop lezen

Als je wel eens een workshop of een cursus creatief (dagboek)schrijven hebt gedaan, dan ben je vast ook wel een keer gevraagd om je tekst hardop voor te lezen. Heel spannend kan dat zijn, zeker als er andere mensen bij zitten die jouw woorden kunnen horen. Maar hardop lezen kun je ook voor jezelf doen. Over het waarom schreef ik in de nieuwsbrief van maart 2013:


Lees jij je dagboekteksten nog een keer door als je geschreven hebt? Doe je dat dan in jezelf of hardop? Probeer het ook eens een keer hardop te doen. Waarom?
  • Omdat je zo echt leest wat er staat. Soms schrijf je zo snel (zeker als je sprint) dat je eigenlijk niet weet wat je nu exact geschreven hebt.
  • Omdat je zo je eigen schrijfstem hoort. Je hoort niet alleen de taal, maar ook het ritme, de melodie, de woorden, de intentie. 
  • Omdat je eigen woorden je kunnen raken. Soms lees je een tekst voor jezelf en doet het je niets totdat je het hardop uitspreekt. Dan voel je ineens de tranen prikken, dan ontsnapt er een kleine lach of een zucht. Dat geeft je niet alleen de mogelijkheid om de emotie te ervaren, maar het biedt je ook de mogelijkheid om nog dieper op het onderwerp in te gaan.
  • Omdat je (als je bijvoorbeeld een tekst schrijft voor een blog, een artikel of bijvoorbeeld een krantenbericht) je in de eerste ruwe versie kunt horen waar zinnen niet lopen, waar je woorden herhaald, waar het voor je gevoel niet goed genoeg omschreven is.
  • Omdat je op deze manier je eigen woorden kunt eren. Ze zijn het waard om verteld te mogen worden al is het maar voor jouw eigen oren!

Wil ook de nieuwsbrief ontvangen? Stuur mij dan een mail en je krijgt de nieuwsbrief van mei toegezonden!

Reacties