Doorgaan naar hoofdcontent

schrijvend leven

Als het gaat om dagboeken, dan begint mijn schrijvend leven ergens tussen de leeftijd van 10 en 11 jaar. Leren schrijven begon jaren eerder, maar op de een of andere manier is in mijn herinnering altijd die grens van 10/11 jaar het startpunt geweest voor het schrijven. In de jaren erna kreeg ik penvriendinnetjes, stuurden we onder de lessen op de middelbare school briefjes naar elkaar (waar ik er nog een paar van heb!) en schreef ik dagboeken vol over mijn eigen puberperikelen.

Hoe raar kan het lopen. Op de verjaardag van mijn vader kreeg ik van een van mijn tantes al mijn oude brieven terug die ik haar als kind ooit had geschreven. Op de enveloppen postzegels met koningin Juliana en later koningin Beatrix. Ik sorteerde de brieven. En ook al stond er niet altijd een datum op, ik  wist bij sommige brieven nog precies wanneer ik ze geschreven had. Ik zag hoe mijn handschrift veranderde. Ik zag de huizen van mijn tante weer voorbij komen en herinneringen aan breien, klassieke muziek, wiskunde en labratten kwamen naar boven. Wat een prachtig kado was dit!


En dan krijg je na 40 jaar je eigen post terug #217/365

Helaas stuur ik tegenwoordig heel wat minder brieven. Jammer eigenlijk. Veel gaat via de mail en daarvan bewaar ik eigenlijk vrijwel niets. En over mail gesproken, lees dit artikel eens. Het zet je vast aan het denken.


Reacties

Bernardine zei…
Gaaf postpapier!
Ik heb mijn (ontvangen) brieven niet meer, door brand in mijn ouderlijk huis zijn ze weg. Nu heb ik nog wel ergens achter op zolder brieven aan een oude liefde. Die waren door zijn nieuwe vriendin bij het oud papier gezet, waar een club ze ophaalde en iemand mijn naam herkende
:-(
Eigenlijk zou ik eens een rondje moeten doen langs familie en vrienden van vroeger. Of ze nog wat hebben. Zou ik ook moeten doen met mijn po√ęzie-album, want dat heb ik ook niet meer, maar ik heb natuurlijk wel in vele geschreven...
Zeker nu mijn dochters de leeftijd krijgen, is het leuk om mijn handschrift van vroeger te zien.

Mails kan ik dus om die reden niet zo goed weggooien, maar sorteren ervan doe ik ook weer niet, maar het gevoel dat ik ze heb, stelt me tevreden :-)

Populaire posts van deze blog

Bambook - review

Het is altijd leuk om verrast te worden. Dus toen ik via via een Bambook kreeg, maakte mijn hart een sprongetje. Een paar jaar geleden had ik al eens met iemand een gesprek gevoerd die dit notitieboek echt elke werkdag gebruikte. Ze was dolenthousiast. Toendertijd zag ik wel de mogelijkheden, maar ik dacht niet dat ik het zelf veel zou gebruiken. Het leek me nogal omslachtig om iedere keer weer een foto te maken van alles wat je aan aantekeningen wil bewaren.

Had ik het even mis. Nu ik er een heb, gebruik ik hem intensief en bespaar op die manier veel papier dat ik anders zou weggooien. Het valt me op dat ik veel van de geschreven dingen wis ik zonder dat ik er ooit een foto van heb gemaakt. Maar het is me helaas ook al een keer overkomen dat ik 5 pagina's geschreven had, ervan overtuigd was dat ik wel foto's had gemaakt en de pagina's wiste. Tja... dat gaat me vast geen tweede keer overkomen.


De buitenkant
Mijn Bambook heeft een bamboe omslag. Lekker stevig en dat maakt o…

ik ga verhuizen!

Op 27 januari 2011 schreef ik hier mijn eerste blogpost. Vandaag is het mijn laatste op deze plek. Met heel veel plezier heb ik geschreven over dagboeken en alles wat daar al zo bij komt kijken. Maar ik voelde al een hele lange tijd dat er verandering moest komen. Talloze keren heb ik een nieuw blog aangemaakt, maar geen van die pogingen heb ik ooit echt online gezet. 
Maar vandaag is het de dag. Ik ga verder schrijven op Seizoenskrabbels.

Dank je wel, lieve lezer, voor al je aandacht in de afgelopen jaren. Ik hoop dat je met me mee zult verhuizen.

waar reageer je op?

Stel je voor dat dit jouw keukenla is. Wat gebeurt er dan in jouw hoofd? Wat voel je bij het zien van deze foto?

Mijn eerste reactie is er een van afkeuring en schaamte. Daarna volgt de actie uitstellen: ik doe de la weer dicht en laat het voor wat het is. Ik reageer hiermee op de negatieve gevoelens die ik ervaar. Gevoelens die ik liever niet zou hebben. Het sluiten van de keukenla is eigenlijk niets minder dan het weglopen voor dat gevoel. Dit gebeurt allemaal in luttele seconden. Omdat ik niets aan deze situatie doe, overkomt dit me de volgende keer dat ik de la open het hele proces opnieuw.

Maar het kan ook anders. Ik kan mezelf ook vragen stellen: Welk gevoel levert een schone la me op? Hoeveel tijd kost het me om dit schoon te maken? Met die vragen reageer ik op dat wat ik eigenlijk wil: genieten van een schone la.

Hoe kun je dit voorbeeld nu gebruiken bij bijvoorbeeld schilderen, tekenen of schrijven? Observeer eens bij jezelf wat er gebeurt als je "weer niet" geschr…