Doorgaan naar hoofdcontent

agenda als dagboek

Soms krijg je ergens een agenda terwijl je er zelf al een hebt. Eerst probeer je 'm misschien nog aan iemand te slijten, maar vaak is iedereen al voorzien. Het is zonde om zo'n agenda weg te gooien. Je kunt hem ook gebruiken als dagboek of inspiratieboekje.

Wat ideeën:

 1. Schrijf elke dag een lijstje met 3 dingen waarvoor je dankbaar bent.
 2. Schrijf elke dag 1 zin die je gehoord of gelezen hebt.
 3. Schrijf elke dag iets met je niet-schrijfhand.
 4. Schrijf elke dag een zin op uit het boek dat je aan het lezen bent. Een zin waar je graag over door zou willen schrijven.
 5. Schrijf elke dag iets op dat je lastig, moeilijk of vervelend vond. Schrijf daar iedere keer achter dat "En dat is helemaal ok." Het lijkt misschien raar, maar het voelt zo bevrijdend om te doen.
 6. Plak je week vol met plaatjes die je aanspraken of die je gewoon heel mooi vond. De plaatjes kun je later als schrijfinspiratie gebruiken.
 7. Maak elke dag een kleine tekening. (Kijk eens op het blog van Karin voor inspiratie.)
 8. Kies voor 2014 één woord uit. Schrijf elke dag een paar regels over dat ene woord.
 9. Schrijf elke dag een haiku of een elfje.
 10. Schrijf elke dag een natuurobservatie. Maak het jezelf niet te moeilijk. Zoek een boom of plant in de buurt van jouw huis uit en schrijf daarover.
 11. Kies een tijdstip van de dag uit. Schrijf elke dag op wat je op dat tijdstip deed. Zo ontstaat er vanzelf een lange lijst met de meest gewone dingen uit jouw leven, die je anders misschien nooit op geschreven zou hebben.
 12. Plak bij elke dag een plaatje van een mens/dier. Wat hebben ze jou te vertellen?
En zoals je misschien gezien hebt bestaat het bovenstaande lijstje uit 12 ideeën. Je kunt natuurlijk ook elke maand een thema kiezen en dat een maandlang uitvoeren.

Reacties

Mapi zei…
Bedankt voor dit goede idee, heb nog een agenda liggen , nog niets mee gedaan
Liefs
Mapi
Anoniem zei…
goed idee zeg bedankt
Hester zei…
Leuk idee! Bedankt voor de tips
Iris zei…
Wat een goed idee! Kan ook in een notitieboek of onderaan de bladzijde van mn huidige agenda (groot zat)! Leuk!

Populaire posts van deze blog

Bambook - review

Het is altijd leuk om verrast te worden. Dus toen ik via via een Bambook kreeg, maakte mijn hart een sprongetje. Een paar jaar geleden had ik al eens met iemand een gesprek gevoerd die dit notitieboek echt elke werkdag gebruikte. Ze was dolenthousiast. Toendertijd zag ik wel de mogelijkheden, maar ik dacht niet dat ik het zelf veel zou gebruiken. Het leek me nogal omslachtig om iedere keer weer een foto te maken van alles wat je aan aantekeningen wil bewaren.

Had ik het even mis. Nu ik er een heb, gebruik ik hem intensief en bespaar op die manier veel papier dat ik anders zou weggooien. Het valt me op dat ik veel van de geschreven dingen wis ik zonder dat ik er ooit een foto van heb gemaakt. Maar het is me helaas ook al een keer overkomen dat ik 5 pagina's geschreven had, ervan overtuigd was dat ik wel foto's had gemaakt en de pagina's wiste. Tja... dat gaat me vast geen tweede keer overkomen.


De buitenkant
Mijn Bambook heeft een bamboe omslag. Lekker stevig en dat maakt o…

ik ga verhuizen!

Op 27 januari 2011 schreef ik hier mijn eerste blogpost. Vandaag is het mijn laatste op deze plek. Met heel veel plezier heb ik geschreven over dagboeken en alles wat daar al zo bij komt kijken. Maar ik voelde al een hele lange tijd dat er verandering moest komen. Talloze keren heb ik een nieuw blog aangemaakt, maar geen van die pogingen heb ik ooit echt online gezet. 
Maar vandaag is het de dag. Ik ga verder schrijven op Seizoenskrabbels.

Dank je wel, lieve lezer, voor al je aandacht in de afgelopen jaren. Ik hoop dat je met me mee zult verhuizen.

waar reageer je op?

Stel je voor dat dit jouw keukenla is. Wat gebeurt er dan in jouw hoofd? Wat voel je bij het zien van deze foto?

Mijn eerste reactie is er een van afkeuring en schaamte. Daarna volgt de actie uitstellen: ik doe de la weer dicht en laat het voor wat het is. Ik reageer hiermee op de negatieve gevoelens die ik ervaar. Gevoelens die ik liever niet zou hebben. Het sluiten van de keukenla is eigenlijk niets minder dan het weglopen voor dat gevoel. Dit gebeurt allemaal in luttele seconden. Omdat ik niets aan deze situatie doe, overkomt dit me de volgende keer dat ik de la open het hele proces opnieuw.

Maar het kan ook anders. Ik kan mezelf ook vragen stellen: Welk gevoel levert een schone la me op? Hoeveel tijd kost het me om dit schoon te maken? Met die vragen reageer ik op dat wat ik eigenlijk wil: genieten van een schone la.

Hoe kun je dit voorbeeld nu gebruiken bij bijvoorbeeld schilderen, tekenen of schrijven? Observeer eens bij jezelf wat er gebeurt als je "weer niet" geschr…