Doorgaan naar hoofdcontent

verder schrijven - tip

Een tip die Christine de Vries geeft in haar boekje Dagboek als spiegel is om een inspiratiepagina achter in je dagboek aan te leggen. Alles waarover je later zou willen schrijven kun je daarop kwijt. Maar hoe vaak ik het ook probeer, zo'n pagina werkt niet voor mij. Als ik mijn rijtje doorlees, heb ik vrijwel nooit de klik van "daar wil ik over doorschrijven". Soms omdat onderwerpen al volledig uit het zicht zijn verdwenen, soms omdat ik de context mis. Dan weet ik niet meer waarom ik zo'n zin heb opgeschreven.

Maar tegelijkertijd dacht ik dat als ik het tussen mijn teksten zou laten staan, dat de onderwerpen moeilijker terug te vinden zouden zijn. Bovendien stond er nooit zoveel op zo'n inspiratiepagina. Met deze foto als inspiratiebron in mijn achterhoofd ben ik gaan experimenteren. In de map waarin ik mijn dagboeken bewaar, zit een klein stukje plastic met wat wasitape erop. De tape vouw ik om de rand van de pagina heen als ik een klein lijstje met onderwerpen heb of een zin waarover ik verder wil schrijven.

Het valt me op dat er met deze manier van werken zat dingen zijn om verder over te schrijven (meer dan ik gedacht had in ieder geval). Het is fijn om de context van bepaalde zinnen weer terug te kunnen lezen. En als het gaat om zinnen uit een boek, dan schrijf ik er meestal het paginanummer bij zodat ik het na kan zoeken. Dit systeem lijkt beter te werken dan het verzamelen op een laatste pagina.

Hoe bewaren of verzamelen jullie mooie zinnen waar je verder over wilt schrijven?


Reacties

Heldinne zei…
Soms maak ik er een #schrijfveer van. En vaak vertrouw ik maar gewoon dat het ooit weer in mijn gedachten zal schieten.

Populaire posts van deze blog

Bambook - review

Het is altijd leuk om verrast te worden. Dus toen ik via via een Bambook kreeg, maakte mijn hart een sprongetje. Een paar jaar geleden had ik al eens met iemand een gesprek gevoerd die dit notitieboek echt elke werkdag gebruikte. Ze was dolenthousiast. Toendertijd zag ik wel de mogelijkheden, maar ik dacht niet dat ik het zelf veel zou gebruiken. Het leek me nogal omslachtig om iedere keer weer een foto te maken van alles wat je aan aantekeningen wil bewaren.

Had ik het even mis. Nu ik er een heb, gebruik ik hem intensief en bespaar op die manier veel papier dat ik anders zou weggooien. Het valt me op dat ik veel van de geschreven dingen wis ik zonder dat ik er ooit een foto van heb gemaakt. Maar het is me helaas ook al een keer overkomen dat ik 5 pagina's geschreven had, ervan overtuigd was dat ik wel foto's had gemaakt en de pagina's wiste. Tja... dat gaat me vast geen tweede keer overkomen.


De buitenkant
Mijn Bambook heeft een bamboe omslag. Lekker stevig en dat maakt o…

ik ga verhuizen!

Op 27 januari 2011 schreef ik hier mijn eerste blogpost. Vandaag is het mijn laatste op deze plek. Met heel veel plezier heb ik geschreven over dagboeken en alles wat daar al zo bij komt kijken. Maar ik voelde al een hele lange tijd dat er verandering moest komen. Talloze keren heb ik een nieuw blog aangemaakt, maar geen van die pogingen heb ik ooit echt online gezet. 
Maar vandaag is het de dag. Ik ga verder schrijven op Seizoenskrabbels.

Dank je wel, lieve lezer, voor al je aandacht in de afgelopen jaren. Ik hoop dat je met me mee zult verhuizen.

waar reageer je op?

Stel je voor dat dit jouw keukenla is. Wat gebeurt er dan in jouw hoofd? Wat voel je bij het zien van deze foto?

Mijn eerste reactie is er een van afkeuring en schaamte. Daarna volgt de actie uitstellen: ik doe de la weer dicht en laat het voor wat het is. Ik reageer hiermee op de negatieve gevoelens die ik ervaar. Gevoelens die ik liever niet zou hebben. Het sluiten van de keukenla is eigenlijk niets minder dan het weglopen voor dat gevoel. Dit gebeurt allemaal in luttele seconden. Omdat ik niets aan deze situatie doe, overkomt dit me de volgende keer dat ik de la open het hele proces opnieuw.

Maar het kan ook anders. Ik kan mezelf ook vragen stellen: Welk gevoel levert een schone la me op? Hoeveel tijd kost het me om dit schoon te maken? Met die vragen reageer ik op dat wat ik eigenlijk wil: genieten van een schone la.

Hoe kun je dit voorbeeld nu gebruiken bij bijvoorbeeld schilderen, tekenen of schrijven? Observeer eens bij jezelf wat er gebeurt als je "weer niet" geschr…