dag 2016, welkom 2017

Untitled

Er waren jaren dat ik wel 5 of 7 verschillende "schrijfhuisjes" bewoonde, dit jaar schreef ik nog geen 2 boekjes vol. Het was niet dat er niets gebeurde om over te schrijven, maar het was zelfs allemaal wat veel. Daarnaast kreeg ik de dingen niet meer op papier zonder een enorme innerlijke criticus op mijn schouder te voelen, die steeds maar weer vroeg wat hier dan toch de zin van was. Toen het vervolgens ook een aantal maanden fysiek niet echt lekker ging en een pen vasthouden pijnlijk was.... tja toen bleven de pagina's leeg. Langzaam krabbelde ik weer op. Ik schreef soms een paar regels. Ik tekende wat, maar het was niet meer zoals voorheen. Was dit nu een "writers block"? Zou het ooit overgaan? Het waren vragen die af en toe op kwamen. Vragen die me onzeker maakten omdat de vertrouwde weg ineens verdwenen was.

Wat het ook was, het was in ieder geval niet fijn omdat ik zonder het in eerste instantie te beseffen ook het contact met mezelf verloor. Nu ik af en toe weer schrijf, voel ik hoe het me grip geeft. Hoe ik de dingen altijd schrijvend onderzoek en hoe juist schrijven me structuur geeft in het denken over bepaalde dingen. Op dit moment is het nog niet zover dat ik weer 5 tot 7 boekjes per jaar vol zal schrijven. Misschien gaat dat ook wel nooit meer gebeuren. Dat geeft niet want die hoeveelheid is ook geen doel op zich. Het fijne is dat als ik schrijf er altijd wel weer onderwerpen op papier komen die aanleiding kunnen zijn om verder te schrijven. 

Voor 2017 heb ik geen ander schrijfdoel dan proberen om elke week vier keer te schrijven, waarbij de hoeveelheid tekst dan niet vast hoeft te staan. En jij? Heb jij schrijfdoelen voor 2017? Zet ze hieronder of reageer op deze vraag in de Facebookgroep Dagboeken en zo (aanmelden kan door mij op FB een berichtje te sturen).

Reacties