boekbespreking: 333 dingen om over te schrijven


In de winkel
Toen ik met dit boek in mijn handen stond en het doorbladerde vond ik het een aantrekkelijk boek. Het lettertype, dat voor de schrijfopdrachten gebruikt wordt, is speels en vooral niet te donker van kleur. De liniĆ«ring is voor mij wat breed, maar ook hier is het weer niet te donker waardoor je een rustig beeld van de pagina krijgt. Soms beslaat een opdracht een hele pagina, maar er zijn ook korte opdrachten van ongeveer een halve pagina. Op het eerste gezicht zijn er vooral creatieve schrijfopdrachten, maar af en toe zijn er ook aanzetten tot autobiografisch schrijven. Wat mij vooral over de streep trok was de prijs: € 9,99.

Thuis
Het boek is vrij dik (2,5 cm). Het bestaat uit genaaide katernen die gelijmd zijn tot een boekblok. Dat betekent dat het boek niet plat open valt en dat je aan het begin of aan het eind van het boek dus eigenlijk iets onder je boek moet leggen om lekker te kunnen schrijven.
Het is de moeite waard om het boek pagina voor pagina open te vouwen voordat je er in gaat schrijven. Nodig is het niet echt, maar als je het doet dan wordt het boek wel wat soepeler. Kijk eventueel even naar deze video waarin je kunt zien wat ik bedoel met open vouwen.

Schrijven
Je kunt met dit boek alle kanten op. Je kunt het van voor naar achter doorwerken (of andersom). Maar je kunt ook het toeval gebruiken door het boek zomaar ergens open te slaan en dan te schrijven. Het papier voelt glad aan en is dik genoeg om de vulpeninkt aan te kunnen. Mijn lamy-inkt geeft geen schaduw aan de andere kant van het papier en lekt ook niet door. Ik heb ervoor gekozen om de teksten die ik schrijf vooral als sprintjes te schrijven. D.w.z. dat het een ruwe versie is en ik een pagina schrijf zonder te stoppen om na te denken of fouten te verbeteren. Het gaat me puur om het plezier van het schrijven zelf, niet om iets te schrijven dat goed moet zijn. Een pagina wordt op deze manier in iets meer dan 5 minuten gevuld.

De schrijfopdrachten zijn uitdagend en afwisselend. De onderwerpen spelen zich zowel dicht bij huis af en nodigen uit tot het gebruik maken van je fantasie. Een aantal voorbeelden van opdrachten:
* Beschrijf hoe het voelt om snotverkouden te zijn.
* Schrijf een verhaal waarin je door een sneeuwstorm een week lang je huis niet uit kunt.
* Schrijf een gedicht over je eerste ervaring met de liefde.
* Herschrijf het einde van  je lievelingsboek.
* Schrijf een dialoog tussen een Siamese tweeling.

Voorlopige conclusie
Een aanrader wat mij betreft. Het papier is goed, maar nog veel belangrijker: het geeft me weer het plezier van creatief schrijven terug.

Reacties