lezen of leven (4)

IMG_1529

En dan is er tijd gepland in mijn agenda. Ik heb een ochtend tot mijn beschikking.

Ik ga achter mijn bureau zitten en vraag me af: "Wat zal ik eens gaan doen?" Tja... als het zo gaat, dan komt er meestal van creativiteit niets terecht. Want als ik nog moet gaan verzinnen wat ik wil doen, dan is de kans groot dat mijn hoofd er tussen gaat zitten. Want klusjes, die nog gedaan moeten worden, zijn zo gevonden! (lees nog maar eens hier). Maar als ik een zeer gedetailleerde planning heb gemaakt van hoe ik mijn tijd in ga vullen, dan is de kans ook groot dat ik afhaak.

Dus plan ik tijd en geef ik in mijn agenda globaal aan wat ik ga doen. Dat kan zijn bijvoorbeeld schrijven of tekenen zijn. Meer zet ik er voor dat moment niet bij. Ik geef mezelf dus wel een richting, maar ik vul het niet volledig in. Het is net zoals met wandelen. Ik plan tijd om te lopen, maar vul nog niet in welke wandeling ik ga doen.

De werkelijke invulling van de ochtend doe ik meestal een of twee dagen van te voren, nadat ik een braindump heb geschreven over alles wat ik moet doen en alles wat ik wil doen. Daarmee geef ik als het ware aandacht aan mijn denken en maak ik plaats voor het voelen. De vraag wat wil ik doen kan ik dan makkelijker beantwoorden. De kans dat ik dan ook werkelijk ga doen wat er op mijn lijstje staat vergroot ik daarmee aanzienlijk is mijn ervaring.

Ik plan de tijd echter niet vol. Ik wil ook ruimte hebben om de magie van het moment te kunnen volgen. Want hoe vaak is het niet zo dat als je eenmaal bezig bent je in een cascade van creativiteit terecht komt? Heerlijk vind ik dat. En jij, beste lezer, hoe doe jij dat?

Schrijf eens over.....
- Hoe plan ik tijd voor creativiteit?
- Wat heb ik nodig om tijd vrij te maken?
- Wat zorgt ervoor dat ik mijn geplande tijd ook echt gebruikt? (Wat is mijn succesrecept?)

Reacties

Buikgevoel zei…
Dit is herkenbaar voor mij. Maar na een tip van jou, plan ik iets vaker ook iets concreets in. Of tekenen, of schrijven, of inspiratie opdoen.
Verveling staat nooit in mijn boekje, maar te veel inspiratie werkt ook stagnerend. Misschien werkt plannen bij mij ook, bedankt voor de tip. Groetjes