Doorgaan naar hoofdcontent

lezen of leven (4)

IMG_1529

En dan is er tijd gepland in mijn agenda. Ik heb een ochtend tot mijn beschikking.

Ik ga achter mijn bureau zitten en vraag me af: "Wat zal ik eens gaan doen?" Tja... als het zo gaat, dan komt er meestal van creativiteit niets terecht. Want als ik nog moet gaan verzinnen wat ik wil doen, dan is de kans groot dat mijn hoofd er tussen gaat zitten. Want klusjes, die nog gedaan moeten worden, zijn zo gevonden! (lees nog maar eens hier). Maar als ik een zeer gedetailleerde planning heb gemaakt van hoe ik mijn tijd in ga vullen, dan is de kans ook groot dat ik afhaak.

Dus plan ik tijd en geef ik in mijn agenda globaal aan wat ik ga doen. Dat kan zijn bijvoorbeeld schrijven of tekenen zijn. Meer zet ik er voor dat moment niet bij. Ik geef mezelf dus wel een richting, maar ik vul het niet volledig in. Het is net zoals met wandelen. Ik plan tijd om te lopen, maar vul nog niet in welke wandeling ik ga doen.

De werkelijke invulling van de ochtend doe ik meestal een of twee dagen van te voren, nadat ik een braindump heb geschreven over alles wat ik moet doen en alles wat ik wil doen. Daarmee geef ik als het ware aandacht aan mijn denken en maak ik plaats voor het voelen. De vraag wat wil ik doen kan ik dan makkelijker beantwoorden. De kans dat ik dan ook werkelijk ga doen wat er op mijn lijstje staat vergroot ik daarmee aanzienlijk is mijn ervaring.

Ik plan de tijd echter niet vol. Ik wil ook ruimte hebben om de magie van het moment te kunnen volgen. Want hoe vaak is het niet zo dat als je eenmaal bezig bent je in een cascade van creativiteit terecht komt? Heerlijk vind ik dat. En jij, beste lezer, hoe doe jij dat?

Schrijf eens over.....
- Hoe plan ik tijd voor creativiteit?
- Wat heb ik nodig om tijd vrij te maken?
- Wat zorgt ervoor dat ik mijn geplande tijd ook echt gebruikt? (Wat is mijn succesrecept?)

Reacties

Buikgevoel zei…
Dit is herkenbaar voor mij. Maar na een tip van jou, plan ik iets vaker ook iets concreets in. Of tekenen, of schrijven, of inspiratie opdoen.
Verveling staat nooit in mijn boekje, maar te veel inspiratie werkt ook stagnerend. Misschien werkt plannen bij mij ook, bedankt voor de tip. Groetjes

Populaire posts van deze blog

Kunst kijken en je dagboek

Woman and child (Sam Jinks)
Half juni was ik bij de tentoonstelling Hyperrealisme Sculptuur in de Kunsthal in Rotterdam. Hoewel het best druk was, was er genoeg ruimte om even echt stil te staan bij sommige beelden. Waar ik in het schrijven altijd een beweging van buiten naar binnen maak, is dat in het bekijken van kunst niet anders. Lange tijd stond ik stil bij het beeld Woman and Child van Sam Jinks. Ik zag hoe mensen er even bleven staan en weer verder liepen. Ik zag mensen foto's maken, maar niet echt kijken. Ik telde ook af en toe hoe lang mensen nu werkelijk bleven staan. Niet zo lang dus. Zelf bleef ik staan en dwaalde met mijn blik naar binnen. Wat voelde ik bij dit beeld? En terwijl ik daar stond, rolden de tranen over mijn wangen. 
"Wat raakt je?" vroeg mijn kunstmaatje. In eerste instantie had ik er geen woorden voor, het raakte me. Dat is in feite al meer dan genoeg. De woorden kwetsbaarheid en verbinding kwamen op als omschrijving voor mijn gevoel. Maar er ge…

Schrijf je mee?

Nadat ik 's morgens een rondje heb gewandeld, zit ik graag nog even in de tuin. Ik zie vlinders, hommels, libellen en waterjuffers. Helaas is het aantal bijen de laatste jaren echt heel sterk verminderd ondanks alle "bijenplanten" in de tuin. Maar er zijn ook ontdekkingen, zoals een kleine veldmuis die geniet van de aardbeien en de zwartkop, een vogeltje dat ik nog niet eerder in de tuin had ontdekt. 
Als ik mezelf het cadeau geef om 5 of 10 minuten te gaan zitten en te kijken naar de wereld om me heen, is er vaak veel meer te zien dan ik in eerste instantie dacht. Probeer het maar eens uit. Nog leuker wordt het om daar vervolgens ook eens over te schrijven. Toch heb ook ik niet altijd even veel inspiratie en zijn kleine hulpmiddelen zoals een woordendoosje fijne hulpmiddelen.
Speciaal voor deze zomer heb ik een A4-tje gemaakt met 35 zomerse schrijfopdrachten. Op het inspiratieblad vind je naast de opdrachten ook wat schrijftips en een suggestie om het blad te gebruiken…

tip: gratis schrijfproject 2019

Hoewel ik niet zou bloggen tot eind januari, maak ik voor deze tip een uitzondering. Christine de Vries van Shodo heeft voor haar nieuwsbrieflezers een mooi jaarproject ontwikkeld. Als basis worden citaten van Etty Hillesum gebruikt, waarop je al schrijvend gaat reageren. Mij inspireert het om te schrijven met de wijze woorden van Etty, misschien jou ook wel.

Meer informatie vind je op Shodo.