Doorgaan naar hoofdcontent

Bambook - review

IMG_4644

Het is altijd leuk om verrast te worden. Dus toen ik via via een Bambook kreeg, maakte mijn hart een sprongetje. Een paar jaar geleden had ik al eens met iemand een gesprek gevoerd die dit notitieboek echt elke werkdag gebruikte. Ze was dolenthousiast. Toendertijd zag ik wel de mogelijkheden, maar ik dacht niet dat ik het zelf veel zou gebruiken. Het leek me nogal omslachtig om iedere keer weer een foto te maken van alles wat je aan aantekeningen wil bewaren.

Had ik het even mis. Nu ik er een heb, gebruik ik hem intensief en bespaar op die manier veel papier dat ik anders zou weggooien. Het valt me op dat ik veel van de geschreven dingen wis ik zonder dat ik er ooit een foto van heb gemaakt. Maar het is me helaas ook al een keer overkomen dat ik 5 pagina's geschreven had, ervan overtuigd was dat ik wel foto's had gemaakt en de pagina's wiste. Tja... dat gaat me vast geen tweede keer overkomen.

bambook

De buitenkant
Mijn Bambook heeft een bamboe omslag. Lekker stevig en dat maakt ook dat ik hem zonder zorgen in welke tas dan ook stop. Het is fijn dat er een elastiek om zit zodat het boekje mooi gesloten blijft. De ringband is stevig en niet te groot. Speciaal voor de stift is er een penloop van elastiek in het boekje bevestigd. Ideaal. Zo raak ik dus niet snel mijn marker kwijt.

De binnenkant
Standaard heeft de Bambook een vulling van links blanco pagina's en rechts met lijntjes. Maar er zijn meer mogelijkheden. Als ik er zelf een aan had geschaft, zou ik denk ik een hele blanco gekocht hebben, gewoon omdat dat altijd mijn favoriet is. De lijntjes zijn overigens niet te donker, wat ik erg prettig vind. In totaal bevat het boekje 40 pagina's. Ruimschoots voldoende in mijn ervaring.

De stift
Je schrijft met een speciale uitwisbare stift (Staedtler Lumocolor correctable). Deze stift kan ook nagevuld worden, waardoor hij langer mee gaat. Af en toe lijkt mijn stift te haperen, maar als ik 'm dan even sluit met de dop, schrijft hij daarna weer heerlijk. Op de site van Bambook vind je ook een setje markers in verschillende kleuren en pendiktes. Op de achterkant van de stift zit een stukje vilt waarmee je dingen snel weg kunt vegen. Zelf vind ik het niet fijn om met die achterkant de hele pagina uit te wissen. Ik verwijder mijn teksten vaak met een velletje keukenpapier. Meestal maak ik het iets vochtig, zodat alle inktresten van de pagina verwijderd worden. Maar met droog papier kan het ook. Ik zie dan wel wat meer inktrestjes (in de vorm van stipjes) achterblijven.

Het schrijven
Het schrijfoppervlak is glad. In het begin vond ik dat erg wennen. Aan de ene kant schrijft de stift daardoor makkelijk, maar soms voel ik dat mijn hand wat blijft plakken en daardoor minder makkelijk over het schrijfvlak schuift zoals bij papier. De inkt is snel droog en is daarna veegproof. Je moet echt wel wat druk uitoefenen om de inkt weer te verwijderen. Zelfs na enkele weken zijn mijn teksten nog steeds goed leesbaar.

De foto's
Er is een speciale app om foto's te maken van je beschreven pagina's. De foto's worden bewaard op je toestel, maar je kunt ze ook opslaan in bijvoorbeeld Dropbox. Omdat de pagina's een zwarte rand hebben, vindt de app al snel dat wat gefotografeerd moet worden. Op zich heel simpel, maar ik merk dat met name in de avond het schrijfvlak redelijk wat spiegeling heeft en dat dat ook op de foto's zichtbaar is. Ook schaduwen zijn dan meer zichtbaar. Het vergde mij in ieder geval wel wat oefening om steeds een mooie egale foto te maken. Soms is er nog een zwart randje zichtbaar, maar je kunt de foto altijd bewerken in de app.
Wanneer je meerder pagina's over een onderwerp hebt geschreven, kun je daar bij het maken van foto's rekening mee houden. Wanneer je de foto's direct na elkaar maakt, krijgen deze automatisch allemaal dezelfde titel. Standaard krijgen de foto's een nummer mee, maar je kunt dit zelf vervangen. In de app kun je ook mappen aan maken zodat je je foto's kunt sorteren op onderwerp. Heel handig!

fietsenmaker 

Wat ook een fijne functie is, is dat je vanuit de app foto's kunt doorsturen. Daarbij heb je de keuze of je dat verstuurd als jpg of als pdf. Omdat ik werk met de methode van GMD5 is dat ideaal. Hierboven zie je een voorbeeld. Een van de pubers moest met een afspraak gaan maken bij de fietsenmaker. Door dit van te voren te structureren en samen te bespreken is het mogelijk om meer voorspelbaarheid én zelfstandigheid te creëren. Ik appte de foto door zodat het nog een keer op school bekeken kon worden (en ik niet weer gebeld werd met de vraag "Wat moest ik nu ook al weer doen?").

De app
De app is eenvoudig te bedienen.

Waar ik nog over denk
Het notitieboek heeft geen paginanummering. In het begin miste ik dat. Ik maakte een index op de eerste pagina en nummerde de pagina's. Ik hield netjes bij wat ik waar schreef, maar gaandeweg heeft dat zijn functie verloren. Zeker nu ik van belangrijke stukken onmiddellijk foto's maak.


Reacties

Populaire posts van deze blog

ik ga verhuizen!

Op 27 januari 2011 schreef ik hier mijn eerste blogpost. Vandaag is het mijn laatste op deze plek. Met heel veel plezier heb ik geschreven over dagboeken en alles wat daar al zo bij komt kijken. Maar ik voelde al een hele lange tijd dat er verandering moest komen. Talloze keren heb ik een nieuw blog aangemaakt, maar geen van die pogingen heb ik ooit echt online gezet. 
Maar vandaag is het de dag. Ik ga verder schrijven op Seizoenskrabbels.

Dank je wel, lieve lezer, voor al je aandacht in de afgelopen jaren. Ik hoop dat je met me mee zult verhuizen.

waar reageer je op?

Stel je voor dat dit jouw keukenla is. Wat gebeurt er dan in jouw hoofd? Wat voel je bij het zien van deze foto?

Mijn eerste reactie is er een van afkeuring en schaamte. Daarna volgt de actie uitstellen: ik doe de la weer dicht en laat het voor wat het is. Ik reageer hiermee op de negatieve gevoelens die ik ervaar. Gevoelens die ik liever niet zou hebben. Het sluiten van de keukenla is eigenlijk niets minder dan het weglopen voor dat gevoel. Dit gebeurt allemaal in luttele seconden. Omdat ik niets aan deze situatie doe, overkomt dit me de volgende keer dat ik de la open het hele proces opnieuw.

Maar het kan ook anders. Ik kan mezelf ook vragen stellen: Welk gevoel levert een schone la me op? Hoeveel tijd kost het me om dit schoon te maken? Met die vragen reageer ik op dat wat ik eigenlijk wil: genieten van een schone la.

Hoe kun je dit voorbeeld nu gebruiken bij bijvoorbeeld schilderen, tekenen of schrijven? Observeer eens bij jezelf wat er gebeurt als je "weer niet" geschr…