Doorgaan naar hoofdcontent

andere schrijfplekken

IMG_4843

Mijn fijnste schrijfplek is op zolder. Ik zie de seizoenen aan me voorbij trekken wanneer ik daar regelmatig zit te schrijven. Maar ondanks dat het mijn lievelingsplek is, gebeurt er op die plek ook af en toe helemaal niets. Inspiratie komt niet naar me toegevlogen. Mijn pen lijkt in de stroop gedoopt in plaats van in de inkt. Het eerste, wat ik dan kan doen, is letten op mijn eigen houding. Hoe zit ik aan tafel? Kan ik ontspannen? Of voel ik juist dat ik aan het duwen en trekken ben en zit ik daardoor krampachtig en meer naar voren gebogen? Een kleine verandering in mijn manier van zitten kan de boel al lostrekken. 

Maar soms is fijner om echt van plaats te veranderen. Die andere plek kan van alles zijn: een bankje in het park, op het terras in de achtertuin of bijvoorbeeld met een kopje thee bij de Hema. Al die "andere" plekken hebben iets gemeen, namelijk dat ik in beweging kom voordat ik ga schrijven. Die combinatie werkt voor mij altijd. Onder het lopen draaien mijn gedachten geen rondjes meer op de rotonde, maar lukt het me vrijwel altijd om ergens een afslag te nemen. Bovendien geeft een andere plek ook andere indrukken en inspiratie. Probeer het maar eens uit.

En misschien kun je er in je dagboek een keer een pagina aan wijden:

* Maak eens een inventarisatie van schrijfplekken waar je het fijn vindt om te schrijven.
* Welke plek is snel bereikbaar? Voor welke plek moet je wat meer moeite doen?
* Wat spreekt je aan op die andere plekken?

Reacties

Populaire posts van deze blog

Bambook - review

Het is altijd leuk om verrast te worden. Dus toen ik via via een Bambook kreeg, maakte mijn hart een sprongetje. Een paar jaar geleden had ik al eens met iemand een gesprek gevoerd die dit notitieboek echt elke werkdag gebruikte. Ze was dolenthousiast. Toendertijd zag ik wel de mogelijkheden, maar ik dacht niet dat ik het zelf veel zou gebruiken. Het leek me nogal omslachtig om iedere keer weer een foto te maken van alles wat je aan aantekeningen wil bewaren.

Had ik het even mis. Nu ik er een heb, gebruik ik hem intensief en bespaar op die manier veel papier dat ik anders zou weggooien. Het valt me op dat ik veel van de geschreven dingen wis ik zonder dat ik er ooit een foto van heb gemaakt. Maar het is me helaas ook al een keer overkomen dat ik 5 pagina's geschreven had, ervan overtuigd was dat ik wel foto's had gemaakt en de pagina's wiste. Tja... dat gaat me vast geen tweede keer overkomen.


De buitenkant
Mijn Bambook heeft een bamboe omslag. Lekker stevig en dat maakt o…

ik ga verhuizen!

Op 27 januari 2011 schreef ik hier mijn eerste blogpost. Vandaag is het mijn laatste op deze plek. Met heel veel plezier heb ik geschreven over dagboeken en alles wat daar al zo bij komt kijken. Maar ik voelde al een hele lange tijd dat er verandering moest komen. Talloze keren heb ik een nieuw blog aangemaakt, maar geen van die pogingen heb ik ooit echt online gezet. 
Maar vandaag is het de dag. Ik ga verder schrijven op Seizoenskrabbels.

Dank je wel, lieve lezer, voor al je aandacht in de afgelopen jaren. Ik hoop dat je met me mee zult verhuizen.

waar reageer je op?

Stel je voor dat dit jouw keukenla is. Wat gebeurt er dan in jouw hoofd? Wat voel je bij het zien van deze foto?

Mijn eerste reactie is er een van afkeuring en schaamte. Daarna volgt de actie uitstellen: ik doe de la weer dicht en laat het voor wat het is. Ik reageer hiermee op de negatieve gevoelens die ik ervaar. Gevoelens die ik liever niet zou hebben. Het sluiten van de keukenla is eigenlijk niets minder dan het weglopen voor dat gevoel. Dit gebeurt allemaal in luttele seconden. Omdat ik niets aan deze situatie doe, overkomt dit me de volgende keer dat ik de la open het hele proces opnieuw.

Maar het kan ook anders. Ik kan mezelf ook vragen stellen: Welk gevoel levert een schone la me op? Hoeveel tijd kost het me om dit schoon te maken? Met die vragen reageer ik op dat wat ik eigenlijk wil: genieten van een schone la.

Hoe kun je dit voorbeeld nu gebruiken bij bijvoorbeeld schilderen, tekenen of schrijven? Observeer eens bij jezelf wat er gebeurt als je "weer niet" geschr…